Továbbra is dinamikusan nő Budapest légi forgalma

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 07. 17:43

A Budapest Airport júliusi utasforgalma nem kevesebb, mint 8,5 százalékkal volt magasabb a tavalyi júliusinál. A forgalmi statisztikákból az is kiderül, hogy a légitársaságok a korábbinál hatékonyabban üzemeltetik a repülőgépeket, hiszen azok kihasználtsága tovább emelkedik.

946 542 – pontosan ennyi utas érkezett és indult júliusban a budapesti repülőtér termináljain keresztül. Mindez 8,5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának adatait, ha pedig a két esztendő első hét hónapjának összesítését vesszük alapul, akkor 7,1 százalékos a növekedés (339 543 fővel több utas 2014-ben). Az év első hét hónapjának forgalma 184 ezer fővel haladja meg a Budapest Airport eddigi rekordévének, a 2011-es esztendőnek a statisztikáját.

Az újabb rekordforgalmú évben bizakodó Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója szerint többféle oka is van az utasforgalom jelentős emelkedésének: „Első helyen kell megemlítenem azt, hogy a légi forgalom fejlesztése terén évek óta kifejtett erőfeszítéseink meghozták a gyümölcsüket, ma több desztináció és légitársaság érhető el Budapestről, mint korábban valaha. Másfelől Budapest és Magyarország egyre vonzóbb turisztikai célpont, amire még rásegítenek az olyan nyári események, mint a zenei fesztiválok és koncertek vagy a Formula 1-es Magyar Nagydíj megrendezése.”

 

A brit főváros továbbra is toronymagasan vezeti az utasforgalmi statisztikákat a városok versenyében. Londonban négy repülőtér (Luton, Stansted, Gatwick és Heathrow) is elérhető Budapestről, a második helyre feljött Párizs három repülőterével (Charles de Gaulle, Orly és Beauvais), míg Frankfurt a harmadik helyezett Amszterdam és Brüsszel előtt.

Ha az országok júliusi statisztikáját az érkező utasok számadatai alapján nézzük, akkor némileg változik a helyzet: Németország az első (71 313 utassal a forgalom 15%-át adta), második Nagy-Britannia (66 568 fő, 14 %) majd Olaszország következik (33 656 fő, 7 %). A negyedik helyre feljött Hollandia (31 418 fő, 6,6 %) és ötödik helyen szerepel Spanyolország (25 726 fő, 5,4 %).