Továbbra is erős a Lufthansa Magyarországon

Forrás: turizmus.com

 2017. április 19. 14:42

Tavaly összesen 1,6 millió utast szállítottak a Lufthansa-csoport légitársaságai három hazai repülőtérre, ami összességében 1,6 százalékos bővülést jelentett, ám a charterforgalom 20 százalékkal erősödött Sármelléken.

Eközben a hazai jegyértékesítés 2,6%-kal emelkedett a Lufthansa, a SWISS, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines és a Eurowings járataira.

Balról jobbra Antal Gábor, Peter Pullem és Neda Jaafari, a Lufthansa Csoport központi kommunikációjának új munkatársa

Fotó: turizmus.com

Peter Pullem

A növekedés azonban az egész közép-európai régiót jellemezte – mutatott rá Peter Pullem, a Lufthansa nemrégiben kinevezett új régiós vezetője. A térség 16 országának 56 repülőterére közlekedő csoport 1,3 százalékkal növelte utasszámát, ám egyes területeken – például a horvát tengerparton és a görög szigeteken – 20 százalékos bővülést, és átlagot meghaladó kihasználtságot regisztráltak.

„A régió átlagosan 3%-os GDP növekedése meghaladja a nyugat-európai országokét, és ez az üzleti utazások alakulásában is megnyilvánul: a tavalyi év során mintegy 2000 vállalattal nőtt üzleti ügyfeleink száma" – tette hozzá Peter Pullem.

A Lufthansa csoport immár hetente 168 járatán 50 ezer ülést kínál, ezzel a legnagyobb magyarországi hagyományos fuvarozó, a cégcsoport további hazai vállalataival (Lufthansa Technik, Lufthansa Cargo, Lufthansa System) immár 700 főt foglalkoztat – mondta el Antal Gábor, a cég hazai igazgatója.

A tavalyi év folyamán közel 3%-kal bővült a vállalati jegyértékesítés, és immár a teljes jegyeladás bő egyharmadát az üzleti célú jegyeladás teszi ki. Az üzleti utazók legkedveltebb célpontjai egyébként Brüsszel, Stuttgart és Szófia. A csoport járatain azonban stagnál a First Classon, és némileg csökken a Business Classon utazók száma - utóbbit az utasok mintegy 6%-a veszi igénybe - , viszont nő a Premium Economy népszerűsége, az utasok 1.5 százaléka vált ide jegyet, ami két és félszeres növekedés, és az utasosztály jövőre az Austrian Airlines gépein is elérhetővé válik.

Erősödő beutazó forgalom, népszerű Észak-Amerika

Antal Gábor

A Lufthansa Csoport járatain a tavalyi év során számos európai országból lényegesen nőtt a Magyarországra érkező utasok száma: a Németországból 12, Franciaországból 19, az Egyesült Királyságból 18, Spanyolországból 21, Portugáliából pedig (a TAP tavaly tavaszi kivonulásának következtében) 71%-kal többen látogattak hazánkba.

Tavaly az észak-amerikai járatokra 11%-kal több jegyet adott el Magyarországon a csoport, és az első osztályra ezen a viszonylaton 14%-kal több jegy fogyott, ami Antal Gábor szerint főként a hollywoodi produkciók hazai forgatási helyszíneinek köszönhető. A csoport növekvő, 37%-os piaci részesedésével tovább erősítette piacvezető helyét a transzatlanti útvonalakon. Az amerikai kontinens északi felébe repülő utasok 10%-a Business Classon, 5%-a pedig Premium Economyn utazik. A legtöbben Magyarországról továbbra is New Yorkot (+17%), Miamit (+20%) és Los Angelest (+12%) keresik fel, a nyaralóvárosok közül pedig Miami, Tampa (+50%) és Cancun voltak a legnépszerűbbek.

Magyarországról tavaly 18%-kal több utas repült a csoport járataival Afrikába, míg a Dél-Amerikába tartó gépeken 14%-kal volt magasabb a forgalom. Az ázsiai útvonalakon stagnált az utasszám, míg a Távol-Keletre – az Öböl-fuvarozók közvetlen járatai miatt - negyedével kevesebben repültek.

A Lufthansa augusztus 26-án ünnepli hazai piacra lépésének 50. évfordulóját.

Kapcsolódó cikkek