Továbbra is leszáll a Dan Air a brassói repülőtéren

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. június 28. 18:33

Hajszálon múlt, hogy a két hete ünnepélyesen átadott brassói reptér menetrend szerinti járatok nélkül marad: a Dan Air egy szerdai sajtótájékoztatón tervezte bejelenteni, hogy elköltözik Bukarestbe.

Hogy a háttérben kikkel és milyen egyeztetéseket folytatott a légitársaság azóta, mióta felreppentek a hírek a távozásról a szerdai sajtótájékoztatóig, de végül maradnak.

A Dan Air két problémára várja a megoldást, melyek miatt majdnem a költözés mellett döntöttek, ezekre várják a mielőbbi megoldást. Az egyik probléma, hogy a brassó-vidombáki reptéren nincs madárriasztó rendszer, és múlt pénteken a londoni járat madárrajba ütközött, azonnal le is kellett szállnia. A helyzetet súlyosbította, hogy megfelelő, képzett személyzet sincs a reptéren az ilyen esetek megoldására - utóbb kiderült, hogy a reptér költségvetéséből egyszerűen hiányzik ez a szolgáltatás. A madarakkal ütköző gép megtisztítására, ellenőrzésére Bukarestből és Craiováról hívtak végül szakembereket.

danair

A Dan Air két problémára várja a megoldást, melyek miatt majdnem a költözés mellett döntöttek

Fotó: Dan Air

A másik probléma, hogy múlt szombaton, június 24-én állítólag a ROMATSA légiirányítás aradi központja indokolatlanul köröztette viharos időben a Dan Air Madridból menetrend szerint érkező gépét, hogy egy másik repülő felszállhasson előbb. A román légitársaság reklamációjára válaszolt is a ROMATSA, magukat mentesítve minden felelősség alól, ám a légifelügyeleti és kivizsgáló hatóság (AIASAC) a héten hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

A légitársaság szerint fölösleges az aradi központból virtuálisan irányítani a gépeket, ezt a brassói torony is megoldhatja, ráadásul a ROMATSA Aradon csak 19.00 óráig dolgozik, így a reptér is gyakorlatilag kénytelen bezárni. A 18.48-kor leszálló, említett madridi járat így nem szállhatott fel következő útjára, Bukarestbe, a fővárosi utasokat a Dan Air kényszerűségből buszokkal vitte a célállomásra.

Adrian Veştea, a repteret fenntartó Brassó Megyei Tanács elnöke a megnyitás előtti sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy 2026-ra el szeretnék érni az évi egymilliós utasforgalmat, ám ehhez sürgősen meg kellene egyezni, többek között az érdeklődést mutató WizzAir, LOT, El Al, Turkish Airlines, Austrian Airlines vagy Lufthansa légitársaságokkal. Csakhogy a jelek szerint a légikikötő 2023-as költségvetését nagyon szűkre szabták: a reptér csak 7.00-19.00 óra között tart nyitva, nincs pénz arra, hogy a kiszolgáló személyzet, a takarítókat is beleértve, váltásokkal 24 órában dolgozzon, és egyetlen magánrepülőgép-karbantartó cég sem kapott engedélyt a letelepedésre. Így a Dan Air, mint egyedüli, kénytelen Bukarestben megoldani a repülők átvizsgálását. A szűk nyitvatartási időintervallum egyelőre távol tartja a nagy légitársaságokat, amelyek este-éjjel is repülnének, mert ellenkező esetben nem rentábilis számukra a Brassó-Vidombák desztináció.

Ian Matt David, a Dan Air igazgatótanácsának vezetője szerint eleinte „mindent megígértek” nekik, azt is, hogy a késő esti, éjszakai járataik díjai alacsonyabbak lesznek, így ők több járatot is erre az időintervallumra terveztek be. De június 15-ét követően, öt nap alatt beállt a káosz, módosítani kellett több járat időpontját, hogy beférjenek a 12 órába. Az írásban felvetett problémákra várják a hivatalos válaszokat, ezt a sajtóközleményükben is leszögezték.

A hivatalos nevén Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (Brassó-Vidombák Nemzetközi Reptér, IATA: GHV) építése körülbelül 120 millió eurót emésztett fel, és nem csak azért került Romániában címlapokra, mert egy új légikikötő, hanem mert a svéd SAAB és a román UTI ide szerelte fel Kelet-Európa és Románia első virtuális irányítótornyát. Ennek lényege röviden, hogy a 14, akár hét kilométerre is ellátó, 360 fokos szögben elforgatható kamerák veszik fel a külső képeket, ám az irányítást az aradi légiirányítási központból végzik. Az első tapasztalatok alapján azonban a reptér idei költségvetésének megemelése mellett ezen (is) változtatni kell, amennyiben más légitársaságok járatait is Brassóba szeretnék vonzani.