Tragikus évet zárt az európai légi közlekedés

Forrás: turizmus.com

 2021. január 04. 16:07

Több mint 50 milliárd euró veszteség, 6 millió elmaradt járat és közel 200 ezer elbocsátott dolgozó: az Eurocontrol összefoglalója szerint ez jellemezte az európai légi közlekedést tavaly, és az idei kilátások sem túl jók.

Az európai légiforgalom szervezője az airportalhoz eljuttatott közleményében írt arról, hogy milyen évet zárt a szektor.

Bár az első pár hónap még javarészt zavartalan volt, márciustól a koronavírus-járvány határozta meg az iparág teljesítményét.

Az európai légi közlekedés összes mutatója drasztikusan visszaesett 2020-ban

Fotó: 123rf

Az elmúlt évben a légitársaságok, repülőterek és léginavigációs szolgáltatók 56,2 milliárd euró veszteséget könyveltek el, az európai járatszám 11 millióról 5 millióra, az utasforgalom pedig 1,7 milliárddal csökkent 2019-hez képest.

A legrosszabb hónap a május volt, amikor a járatok 89,5 százaléka leállt és nyárra is csak a 2019-es összeköttetések fele, nagyjából 18 ezer járat közlekedett naponta.

A forgalom visszaesése minden európai országot érintett, Norvégiát a legkevésbé, Georgiát a leginkább

Fotó: Eurocontrol

Az Európán belüli járatok száma 54 százalékkal csökkent, ezen belül a fapadosok 62, a hagyományos légicégek 59 százalékkal csökkentették a kínálatukat.

A légitársaságok flottájuk felét, 4100 gépet még az év végén is letárolva tartottak, összesen 191 ezer ember veszítette el állását a légiközlekedésben.

Az Eurocontrol előrejelzésében azzal számol, hogy idén átlagosan a 2019-es szint felét fogja elérni a forgalom Európában, de a nyártól nagyobb ütemű fellendülésre van esély, miközben újabb légitársasági csődöket sem lehet kizárni.

Az Eurocontrol helyzetjelentése és 2021. évi előrejelzése ezen a linken érhető el angolul.