Travolta Boeing 707-ese ősszel múzeumba kerül

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 15. 13:34

A hollywoodi színész a tulajdonában volt különleges gépet 2017-ben adományozta az ausztráliai Historical Aircraft Restoration Society (HARS) repülőgép-múzeumának, de az átszállítás előkészítése komplikáltnak bizonyult, mivel a gép hosszú ideje nem repült.

Hamarosan véglegesítik a pontos menetrendet, de idén késő ősszel minden valószínűség szerint átrepülik Ausztráliába a John Travolta által a HARS repülőgép-múzeumnak adományozott Boeing 707-100-ast – számol be róla az Airportal.hu.

Azonban színész és a múzeum is ragaszkodott hozzá, hogy a még működőképes Boeing 707-es saját erejéből tegye meg utolsó útját, de ezt az amerikai mellett az ausztrál hatóságoknak is jóvá kellett hagynia.

A művelet komplikáltságát az adja, hogy a gép a földön áll már évek óta, így szinte a nulláról kellett újra légi alkalmas állapotba hozni, és ehhez Travolta 2017-es nyilatkozata szerint is sok munka szükséges – de a színész tulajdonostól is minden segítséget megkapott hozzá a csoport, a 707-es egy ideje már hivatalosan ausztrál tulajdonban is van.

John Travolta Boeing 707-ese ősszel ausztrál repülőgép-múzeumba kerül

Fotó: australianaviation.com.au

Emellett a HARS múzeumnak számos önkéntes – egykori pilóták, mérnökök, repülőgép-szerelők – segít, hogy ez megvalósulhasson, de bizonyos anyagi háttér így is elengedhetetlen, és a munkálatok befejezéséhez egyes információk szerint még mindig hiányzik 210 ezer amerikai dollár.

Az átrepülés időpontjának kiválasztásánál pedig a csapat szerette volna Travolta kérését is figyelembe venni, amely szerint ő is részese akar lenni az átadás-átvételi ceremóniának, és az utolsó úton végig a fedélzeten kíván tatózkodni.

 

A nevezetes berlini út

Az amerikai színész egykori magángépe több szempontból is különleges, hozzá kerülésének története is kalandos. Még 1995-ben történt, hogy Travoltának egyik filmjét reklámozva kellett egy hétvégére Berlinbe repülnie, de azt közölte: nem tud elutazni és hétfőn munkára készen állni, ha nem kap egy gépet, amin legalább hálószoba is van.

A menedzsmentnek így sürgősen kerítenie kellett a színész igényeinek megfelelő repülőgépet, és mivel nem akadt más, így erre a Boeing 707-esre esett a választásuk.

Travolta 1995-ben

Fotó: photofromtheworld.com

Travolta pedig az utazáskor annyira megszerette, hogy egyből meg is akarta vásárolni, ekkor azonban még túl drágának bizonyult számára a Qantasnál eredetileg VH-EBM lajstromjellel egykor üzemelő négyhajtóműves. Három évvel később azonban mégis megszerezte, pilótaengedélye révén pedig maga is repülte a gépet, amelynek lajstroma (N707JT) végét is monogramja alkotja.

Az ausztrál Qantas légitársaság korhű festése 2002-ben került fel rá, amikor Travolta a cég hivatalos nagykövete lett, 2003-ban pedig több mint egy tucat Qantas-úticélt érintve turnézott a 707-essel.