Hatot ki kellett vágni a Trónok harca híres fasorának bükkfái közül

Forrás: turizmus.com

 2023. november 26. 11:06

Hat fa kivágását rendelte el az illetékes minisztérium a Trónok harca című sorozatban híressé vált fasor, a Dark Hedges bükkfái közül.

Hatot ki kell vágni a Trónok harca című sorozatban híressé vált fasor, a Dark Hedges bükkfái közül, mivel attól lehet tartani, hogy az elöregedett fák biztonsági kockázatot jelentenek az alattuk közlekedők számára – adta hírül néhány napja a BBC, amely egyúttal arról is beszámolt, hogy a munka már meg is kezdődött a helyszínen.

Az észak-írországi Armoy község közelében lévő, sejtelmes szépségű fasor eredetileg mintegy 150 bükkfából állt, de a fák életkora és számos viharkár miatt ez a szám napjainkra 86-ra csökkent. A fák egy magántulajdonban lévő birtokon sorakoznak, de egy közút felett borulnak össze. Az illetékes minisztérium biztonsági aggályok miatt állapotfelmérést rendelt meg, ez végül azt az eredményt hozta, hogy a 86 fából 11 potenciális veszélyt jelent az arra közlekedőkre. A minisztérium „a szükséges munkálatok sürgősségére való tekintettel”, a tulajdonosokkal egyeztetve hat fa eltávolításáról intézkedett, hangsúlyozva, hogy a döntést „nem könnyelműen hozták meg”.

A sejtelmes fasor a Trónok harca egyik híres helyszíne

Fotó: 123rf.com

A Dark Hedges („Sötét Sövény”) azt követően vált népszerű turisztikai látványossággá, hogy a Trónok harca című amerikai sorozatban a Királyi utat „alakította”. A fasort a fantasysorozat második évadának első részében lehetett látni, azóta özönlöttek ide a rajongók, hogy fotókat készítsenek róla, gyakran a Trónok harca 25 észak-írországi helyszínét bejáró túra részeként. 2017-ben már annyi turista érkezett, hogy a hatóságok közlekedési tilalmat vezettek be a fák gyökereinek védelme érdekében. Az idő múlásától és az észak-írországi telek pusztításaitól azonban senki sem tudta megvédeni a fákat, az elmúlt években többet is kicsavartak a viharok.

A fasort a közeli, György korabeli kastélyban, Gracehill House-ban élő Stuart család ültette a 18. században. A legtöbb bükkfa az 1775 körüli időszakból származhat, de néhány még ennél is öregebb lehet.