Tünde után Csongort is megünnepelték

Forrás: turizmus.com

 2017. július 29. 15:07

Hajózással, ünnepélyes tortavágással és meglepetés műsorral várta az érdeklődőket július 28-án a balatonlellei hajóállomásra a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), hogy együtt ünnepeljék a Csongor nosztalgiahajó 90. születésnapját.
Épp 90 éve lépett szolgálatba ugyanis a balatoni nosztalgiahajók Lellén szolgáló tagja, a Csongor motoros. A kalandos sorsú hajó 1927-ben az IBUSZ Yachtépítő Rt. balatonfüredi üzemében látott napvilágot, s az akkori Balatoni Hajózási Rt. gondozta, mígnem a II. világháború alatt, 1944 végén a német csapatok Balatonfüreden elsüllyesztették. A háború után a hajót kiemelték és helyreállították, 1947-től a Balatoni Hajózási Vállalat, majd 1955-től a MAHART tulajdona lett. 1957-ben, amikor még mindössze csak 30 éves volt, történt egy kis „ráncfelvarrás”: eredeti fa testét a Balatonfüredi Hajógyárban vastestre építették át. A BAHART nosztalgiaflottájának jeles tagjaként a mai napig közlekedik és szerez maradandó emlékeket utasainak.

A 45 férőhelyes nosztalgiahajó – mellyel egyórás sétahajózásra lehet indulni a nyári hónapokban naponta többször is – a XX. század elejének hangulatát sugározza, és kiválóan alkalmas kisebb kirándulások, rendezvények lebonyolítására. Főfedélzete nyitott, a hajótestben pedig rossz idő esetére egy kisebb zárt utasteret rendeztek be, ezenkívül drinkbárral és napozófedélzettel is rendelkezik.

 


Csongor ikertestvérét, az „öreg hölgyet” hogy is hívhatnák másnak, mint Tündének. A szintén 90 éves kirándulóhajót – amely Siófokon teljesít szolgálatot – idén júniusban hasonló ünnepélyes ceremóniával köszöntötték. Tünde csaknem egy évszázados múltja során szintén sok emlékezetes eseményt élt át, de a legviharosabb emléke a II. világháborúhoz köthető. 1945 márciusában ugyanis a visszavonuló német csapatok a révfülöpi kikötőben Tünde és a mellette horgonyzó Kelén gépházában is elhelyezték a robbanóanyagot, azonban a magyar hajósok a fenékcsapok megnyitásával elsüllyesztették őket, így kerülték el a pusztítást és megmentették ezt a két hajót is az utókornak.

 

 

Dónucz László értékesítési és forgalmi igazgató az ünnepségen többek közt elmondta, hogy a BAHART nosztagiaflottája 5 hajóból áll, a szintén 90 éves Csobánc Balatonalmádiban teljesít szolgálatot, két legöregebb tagja, Kelén és Helga tavaly ünnepelte a 125. születésnapját.