Tüntetést szerveznek a Green-károsultak (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2017. július 20. 22:29

Péntek reggel 8 órára, az Indulhatunk.hu Váci utcai irodája elé demonstrációt szervez a Green Holidays-károsultak Facebook-csoportja. A cégvezető Forró Tamás közben azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy ők is Green-csőd károsultjai, s nem náluk van az utasok pénze.

A tüntetésre azután szánták el magukat a felháborodott károsultak, hogy a Green Holidays tevékenységére vagyoni biztosítékot szolgáltató Uniqa július 19-én közölte, a kormányhivatallal történt egyeztetés és a hatályos jogszabályok alapján kártérítést kizárólag azok az utasok kapnak, akik a Green Holidays Kft.-vel, mint utazásszervezővel kötöttek utazási szerződést, vagy a Green Holidays Kft. utazási csomagját vásárolták meg utazásközvetítőn keresztül. A demonstráció mellett a kártalanításból kimaradók egy pertársaságban is megpróbálják erőiket egyesíteni, amelynek a szervezését megkezdték.

Bár a kárigényeket július 31-éig lehet bejelenteni, már most látható, hogy a vagyoni biztosíték 500 millió forintos kerete nem lesz elég.  Ebből 83 403 754 forintot már felhasználtak a Törökországban rekedt utasok elszállásolására (26 253 000 Ft) és hazaszállítására (57 150 754 Ft). Az Uniqa oldalán nyomon követhető számláló mai állása szerint az elmaradt utakra bejelentett kárigények összege 480 321 376 forint, a rögzített kárbejelentések száma 1793, amelyben 3256 utas érintett. Erről azonban a Green Holidays-károsultak Facebook-csoportjában a biztosító egyik munkatársa csütörtök késő délután azt írta: "Az oldalon szereplő érintett utasok száma és a kárigények összege mező 60 százalékos feldolgozottságú, ami folyamatosan hetente fog frissülni."

A nem a Green Holidayssel szerződött utasoknak azt javasolta a biztosító, hogy ők a szerződéseiken utazásszervezőként vagy utazásközvetítőként feltüntetett partnerüknél tájékozódjanak a befizetett előlegek és részvételi díjak visszafizetéséről.

Mint arról korábban beszámoltunk, az utazásközvetítő cég számos esetben az Green útjait jogilag megkérdőjelezhető módon értékesítő Indulhatunk.hu – illetve a cégcsoporthoz tartozó Szállásoutlet Kft. és Professional Outlet Kft. –, amelynek viszont jelenleg az összes irodája zárva tart, és sem telefonon, sem e-mailen nem elérhető, vagyis több ezer utas egyszerűen tud hova fordulni a kárigényével.

Az Indulhatunk.hu mind a 9 irodája elérhetetlen az utasok számára

Fotó: indulhatunk.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) időközben nyomozást is indított az ügyben. A hvg.hu kérdésére a szervezet szerda késő este csak annyit írt, hogy az ismeretlen tettes ellen csalás gyanúja miatt elrendelt nyomozás folyamatban van, ezért annak részleteiről nem kívánnak nyilatkozni, az Indulhatunk.hu, illetve az értékesítésben részt vevő Szállásoutlet Kft. és Professional Outlet Kft ellen azonban nem folyik nyomozás.

 

Megszólalt az Indulhatunk.hu vezetője

A hvg.hu-nak csütörtökön sikerült elérnie Forró Tamást, az Indulhatunk.hu cégcsoport vezetőjét, akinek nyilatkozatából az derül ki, áldozatnak tartja magát a Green Holidays csődjében. Az e-mailben feltett kérdésekre adott válaszai szerint nem az Indulhatunk.hu bontotta ketté az utazási csomagokat, ők – a Green-csoport cégeivel között megbízási szerződések szerint eljárva – szálláskupont és repülőjegyet, tehát egyedi termékeket értékesítettek egészen addig, amíg az utazásszervezői hatósági engedéllyel rendelkező Green Holidays Kft. nem kezdte el működését, s ezt az értékesítési gyakorlatot a bejelentésre 2016 decemberében vizsgálatot indító hatóság nem találta jogellenesnek.

Forró adminisztrációs, illetve adatrögzítési hibával magyarázza, hogyan szerepelhet a tavaly novemberben leállt Green Travel neve még idei májusi  visszaigazolásokon is, illetve decemberi szerződéseken az akkor még utazásszervezői engedéllyel nem rendelkező Green Holidaysé. Állítása szerint ők az utasoktól hozzájuk befolyt összegeket a Green-csoport felé továbbították, amit banki bizonylatokkal tudnak bizonyítani, tehát nem náluk van az ügyfelek pénze.

Arról is beszélt, hogy az Indulhatunk.hu a jövőben nem folytat utazási irodai tevékenységet, mert a kialakult helyzet teljesen tönkretette a 12 év alatt felépített márkanevet, s a vagyoni helyzetük is helyrehozhatatlan károkat szenvedett.