Túra a Pálffyak útján

Forrás: turizmus.com

 2014. november 24. 13:24

Különleges túrára invitálja a pozsonyi turisztikai információs központ a látogatókat: Pozsony megye hajdani főrangú birtokosai, a Pálffyak nyomába eredve megismerhetjük a történelmet.

Nem voltak híján váraknak, kastélyoknak, haditerveknek, intrikáknak és romantikus szerelmi szálaknak a népes dinasztia tagjai. A Via Pálffy annak a főnemesi családnak az emlékeit járja körbe, amely a 16. század végétől Pozsonyt és annak környékét birtokolta.

 

A pozsonyi vár az ország egyik legismertebb épülete, de érdemes megtekinteni a család sírboltját is a Szent Márton székesegyházban, akárcsak Pálffy Pál nádor volt lakhelyét, valamint a Ventúr utcai (Ventúrska) palotát. A család az Úri utcában (Pánska)  is rendelkezett egy hatalmas épülettel, és Pálffy János Ferenc palotája is impozáns volt..

Amikor Pozsonyból kirándult a család, gyakran felkeresték Dévény várát, a szentgyörgyi kastélyt, és Fehérkő várának romjait is. A bazini várkastély pincéi ma a Nemzeti Borszalonnak adnak otthont, angolparkja szolgál hangulatos körítésnek a borkóstolókhoz.

Szinte minden településen birtokolt várakat és kastélyokat a népes família valamelyik ága, hogy általában egynapi kocsiúttal elérjék valamelyiket. A legromantikusabb stílusú talán a bajmóci várkastély.

A pozsonyi turisztikai hivatal munkatársai olyan túraútvonalat ajánlanak, amelyet bejárva nemcsak a történelmet ismerhetjük meg, hanem a vidék konyhaművészetének különlegességeit és a Kis-Kárpátok borait is.

A Pálffyak egykoron kisnemesek voltak, de sokra vitték a Habsburgok árnyékában: a 16 és 17. századtól már grófi, később pedig hercegi címet is megszerezték.

Info: http://www.viapalffy.sk/s/22/atrakcie?lang=hu