Túrázz a bécsi ivóvíz útján!

Forrás: turizmus.com

 2017. november 07. 13:17

Az osztrák főváros határában az arany színekbe borult őszi táj idén is kivételes élménnyel várja a túrázás szerelmeseit. Aki visszakövetné a bécsi ivóvíz útját egészen az alpesi forrásokig, a Bécsi vízvezetéktúrán megteheti.

1998-ban, az első bécsi vízvezeték 125 éves jubileumi fennállása alkalmából rendezték meg az „1. Bécsi vízvezetéktúrát“, amely a mai napig népszerű.

A bécsi ivóvíz az alsó-ausztriai és stájer Alpokból, a Schneeberg és Rax területet övező hegyi forrásokból indul. A túrázás szerelmesei a sok helyen még érintetlen természetben ismerkedhetnek meg az osztrák főváros vízellátó-rendszerével. A Bécs határán induló felfedező túra összesen két szakaszból áll, a Kaiserbrunn kiindulóponttól a Gloggitz-ig, valamint Bad Vöslau-tól Mödling-ig.

 

A Rax-Schneeberg vidéken található kaiserbrunni kiindulóponton található múzeum térképei, képei és múzeumi tárgyai bevezetnek a bécsi vízvezetékek történetébe, valamint betekintést nyerhetünk annak földalatti rendszerébe, a Kaiserbrunnquelle-be is. Az első, 19 km hosszú szakasz útvonalát alpesi patakokat átszelő hidak mellett középkori kastélyok és templomok szegélyezik, de érinti az 50 méter magas payerbachi viaduktot is, míg végül a Schwarza folyó mentén haladva eléri az első túraszakasz gloggnitzi végállomását.

A második szakasz már könnyed, borvidéki sétára invitál, melynek kiindulópontja a híres Bad Vöslau. A borospincék és kertek alatt gyalogolva a víz mellett, Sooß borvidék különleges természeti és szőlőtermesztési adottságaival is megismerkedhetünk.

 

Nem messze innen található Baden városa, ahol a 700 méter hosszú, 42 boltozati ívből álló akvadukt és a híres termálfürdő található. A Heberlberg lábánál haladó18 km-es szakasz egészen a végső pontig, Mödlingig vezet, ahonnan tömegközlekedéssel könnyen visszajuthatunk az osztrák fővárosba.

 

Kapcsolódó cikkek

YouTube-sztárt keres Bécs

2017. október 18.