Turista- és madárcsalogatásra készülnek a Péteri-tónál

Forrás: MTI

 2017. március 30. 13:35

A Kiskunsági Nemzeti Park számos fejlesztést tervez a Péteri-tó természeti környékének megőrzésére és visszaállítására. A madarak számára még élhetőbb területet kívánnak létrehozni, emellett pedig remélik, a környék a térség egyik látványos kirándulóhelyévé is válhat.

Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park területi igazgatóhelyettese elmondta: a Bács-Kiskun megyei Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekvő egykori szikes tó és a környékén lévő szikespuszta-maradvány kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába.

Péteri-tó

Fotó: peterihorgaszto.hu

Az igazgatóhelyettes beszélt arról is, hogy a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) 300 millió forintos támogatásával megvalósuló élőhely-rekonstrukció során gát- és töltésbontással egységesítik a tómedret, valamint a nyílt vízfelületek növelése érdekében a nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentik. Felújítják a feltöltő csatornákat és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyakat, amelyek a tó vízutánpótlását biztosítják, valamint hosszú távon a természetvédelmi célú vízvisszatartást szolgálják.

Felszámolnak továbbá minden olyan létesítményt, amely az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta, ezzel is növelve a terület természetességét. A megszüntetett gátat kiváltó utat felújítják, és egy újabb kilátót, valamint egy madármegfigyelő lest is építenek.

Tajti László reményét fejezte ki, hogy a megújuló vizes élőhely, a látványos madárparadicsom a környező településekről, valamint Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről is számos érdeklődőt vonz majd.

Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a terepi kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.