Rugalmasabb pihenőidő-szabályozás jöhet az EU-ban

Forrás: turizmus.com

 2023. december 12. 10:30

A jövőben rugalmasabban beosztható lehet a turistabuszok sofőrjeinek pihenőideje egy EU-s döntés szerint.

A turistabuszok sofőrjei az Európai Unió közlekedési minisztereinek szándéka szerint a jövőben rugalmasabban alakíthatják a pihenőidejüket. A miniszterek az Európai Bizottság májusi javaslata alapján döntöttek így, amely azt indítványozta, hogy a négy és fél órás vezetési idő után előírt legalább 45 perces pihenőidőt fel lehessen osztani 15 perces szünetekre.

A felosztásra jelenleg csak úgy van lehetőség, ha először 15 percet, később 30 percet tölt pihenéssel a sofőr, fordítva nem. Ez a szabályozás abban az esetben érvényes, ha a teljes napi vezetési idő nem haladja meg a hét órát.

Módosítaná a sofőrök pihenőidejére vonatkozó szabályokat az EU

Fotó: 123rf.com

Az uniós tagállamok azt a javaslatot is támogatták, hogy a járművezetők bizonyos esetekben egy órával elhalaszthassák a napi pihenőidő kezdetét. Erre az opcióra hatnapos út esetén egyszer, nyolcnapos út esetén kétszer lenne lehetőség. Az új szabályozás betartását az útinapló alapján ellenőriznék.

A miniszterek határozata csak egy közbenső lépés, a végleges szabályokat még meg kell tárgyalni az Európai Parlamenttel. Az új szabályozás célja Óscar Puente spanyol közlekedési miniszter szerint, hogy jobb munkakörülményeket és biztonságosabb közlekedést garantáljon Európában – írja az Omnibusrevue.