Turistafolyam Dubrovnikban

Forrás: MTI

 2014. június 01. 15:28

Egy év alatt átlagosan a tizedével bővül a Dubrovnikba látogató turisták száma, a tendencia folyamatos; a tavalyi mintegy kétmilliós vendégforgalomból az óceánjárókkal és a repülővel érkezők teszik ki a többséget - mondta el az MTI-nek a Dubrovnik-Neretva Megyei Idegenforgalmi Közösség igazgatója.

Vladimir Bakic kifejtette: 2013-ban közel 1,3 millió turista több mint 6,1 millió vendégéjszakát töltött a dél-dalmát városban és térségében. Több mint 93 százalékuk külföldi volt, a számuk 10 százalékkal haladta meg az előző évit, az itt töltött idő pedig 7 százalékkal nőtt 2012-höz képest. A csak a történelmi várost felkeresők 768,5 ezren voltak, s ők 2,9 millió éjszakát töltöttek itt el.

Ez az adat még nem tartalmazza a Dubrovnikban kikötő óceánjárókkal érkező vendégek mintegy 900 ezres számát, ők ugyanis átutazóként szinte kizárólag egynapos látogatást tesznek és az egyszerre több ezer utast befogadó hajókon töltik az éjszakát.

 

A helyben megszálló külföldi turisták közül a britek vannak a legtöbben, őket létszámban a francia és a német turisták követik, de a vendégéjszakákat illetően a lengyelek szerepelnek a harmadik helyen. Tavaly 15,2 ezer magyar látogatott el az Adria egyik legszebb városába, ahol 88,3 ezer éjszakát töltöttek, s ezzel a két adattal a magyarok a 19. helyen szerepelnek a nemzetek sorában, míg a teljes horvátországi turizmusban Magyarország a 10. legjelentősebb országnak számít.

Vladimir Bakic elmondta: az évről évre szinte megállíthatatlanul bővülő vendégforgalom egyik új iránya a filmes turizmus, ugyanis egyre több film és tévésorozat készül a városban - köztük az ötödik évad forgatását az elmúlt hetekben befejező, hollywoodi sztárokat felsorakoztató Trónok harca -, ami új vendégkört vonz a városba.Érdekességként hozzátette, hogy néhány éve egy dél-koreai film készült Dubrovnikban, aminek köszönhetően tavaly a másfélszeresére, idén pedig várhatóan még ennek is a háromszorosára, több mint 30 ezerre bővül a csak az ázsiai országból érkező vendéglétszám.

Dubrovnikba a turisták több mint 50 százaléka repülőgéppel érkezik, a város számukra 27,8 ezer vendégágyat kínál egyszerre, ebből 12,3 ezer a szállodák kapacitása. A 44 hotelből 12 ötcsillagos, de miután folyamatosak a fejlesztések és a felújítások, a napokban is két olyan szállodát nyitnak újra, amelyik tavaly még négy, idén pedig már öt csillagot visel. Az óvárosból drótkötélpályán megközelíthető Srd-hegy tetején golfpálya épül, a közeli Doliban pedig zöldmezős beruházással új szállodatelepet alakítanak ki - sorolta az idegenforgalmi igazgató.

A Vecernji List csütörtöki száma arról számolt be, hogy a térségben már kisebb idegenforgalmi és vendéglátóipari érdekeltségekkel rendelkező orosz milliárdos, Viktor Vekszelberg 12,2 millió euróért megvette a dél-szláv háború óta romosan álló egykori Belvedere szállodát. A frekventált helyen fekvő, az óvárosra néző hotelt teljesen lebontja és 180 millió eurós beruházással építi újjá.

Dubrovnikban 1897-ben az első szálloda, az Imperial Hotel megnyitásával indult el a szervezett turizmus. A ma a Hilton lánchoz tartozó szálloda üzemeltetési igazgatója, Krishanta Damunupola az MTI tudósítójának arról számolt be, hogy a szálloda jelenleg a brit és az Egyesült Államokbeli turisták által a leginkább látogatott. 2003-ban újították fel az ötcsillagos hotelt, amelyben kis számban ugyan, de rendszeresen megfordulnak magyar vendégek is, s mint még hozzátette, a szállodalánc horvátországi érdekeltségeinek egyik igazgatója szintén magyar.