Turistalátványosság lett Tito egykori föld alatti városa

Forrás: MTI

 2016. augusztus 22. 10:11

Modern látogatóközponttá alakították át a volt jugoszláv kommunista vezetők titkos óvóhelyéül szolgáló atombiztos bunkert a horvátországi Paklenica Nemzeti Parkban.

Josip Broz Tito horvátországi bunkere a Velebit hegység déli részén a tenger mentén, Zadar városától harminc kilométerre, a Paklenica Nemzeti Parkban helyezkedik el. A 80 méter mély építményt a hegybe vájták. A paklenicai kanyon alakzata védelmet nyújtott az erődnek, a föld alatti források pedig ellátták vízzel. A jugoszláv hadsereg 1950-ben kezdte meg az építését.

Fotó: Jure Miskovic / Hanza Media

Hosszú évekig csak Tito és bizalmasai tudtak a föld alatti erőd létezéséről. A volt kommunista vezető sosem érezte magát teljes biztonságban, miután megromlott a viszonya a Szovjetunióval, ezért is tartotta fontosnak, hogy megépítsék a szuperbiztonságosnak tartott bunkert – több is van belőlük a volt Jugoszlávia területén –, amely akár atomháborútól is megóvhatták volna vezérkarát és őt magát – írja a Jutarnji List horvát napilap.

Elkészülése után negyven évnek kellett eltelnie, hogy újra ember tegye a lábát a föld alatti erődítménybe. 1991-ben, a délszláv háború idején a horvát hadsereg abban a reményben kutatta fel a bunkert, hogy fegyvereket talál benne. Ugyanakkor egy régi, rozsdás géppuskán kívül, semmi nem volt ott. 1997-ig a horvát hadsereg titkos fegyverraktáraként használta, majd a háború után a nemzeti park kapott jogot a működtetésére.

Az összesen kétezer négyzetméternyi föld alatti alagútrendszerből 1100 négyzetmétert alakítottak át a látogatók számára. A munkálatok 14 évig tartottak és 20 millió kunába (813 millió forint) kerültek. Nyolcvan százalékát európai uniós alapokból finanszírozták, a maradék költségeket a nemzeti park vállalta magára.

Fotó: Jure Miskovic / Hanza Media


A föld alatti városban egy multimédiás előadóterem, egy mászófal, több szuvenírbolt, információs pult és kiállító terem is helyet kapott. Helyiséggel rendelkezik a nemzeti park hegyimentő-szolgálata, és egy ambulanciát is kialakítanak majd a jövőben.

Slaven Dobrovic ügyvezető környezetvédelmi miniszter a vasárnapi megnyitón elmondta: olyan attrakcióról van szó, amely a látogatóknak bemutatja a park értékeit, ugyanakkor az egész térség fejlődéséhez hozzájárul az új turisztikai kínálat és a tartalom.

A látogatóközpontban mindazonáltal semmi nem utal Titóra. Az intézmény igazgatója szerint nincs megbízható információ arról, hogy a volt kommunista vezér valaha is járt volna a paklenicai föld alatti erődítményben.