Turizmus Bulletin: Airbnb a balatoni régióban

Forrás: turizmus.com

 2019. július 03. 15:45

A Turizmus Bulletin idei második számának egyik tanulmánya az Airbnb szerepét vizsgálja a Balatoni Turisztikai Régióban, egy másik a nagyrendezvények és a városimázs kapcsolatát járja körül.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai és tudományos folyóiratának aktuális számában az Airbnb-ről szóló dolgozat mellett olvasható tanulmány a minőség–elégedettség–lojalitás mérésének módszereiről és tapasztalatairól egy hazai gyógyfürdőben, Ferenc pápa látogatásának befolyásáról Juarez város megítélésére, a magyarországi wellness-szállodák marketingkommunikációjának új trendjeiről, valamint az egészségturizmus értelmezéséről a turizmus változó rendszerében.

Dudás Gábor, Nagy Gyula és Boros Lajos tanulmányának célja, hogy a korábbi, elsősorban nagyvárosokra fókuszáló Airbnb kutatásokkal szemben egy turisztikai régióban (Balaton Kiemelt Üdülőkörzet) vizsgálja meg az Airbnb kínálatát és területi jellemzőit.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a balatoni Airbnb kínálat illeszkedik a hazai és nemzetközi trendekhez, azonban a szálláskínálat volumene jelentősen elmarad a fővárosétól. A 2018-as adatok alapján az körvonalazódik, hogy a déli oldalon nagyobb számban fordul elő Airbnb-szálláshely, valamint egy jelentős sűrűsödési pont mutatkozik Keszthely és Hévíz környékén. Az is jól látszik, hogy az északi oldalon sokkal több településen található meg Airbnb-szálláshely, de számuk alacsonyabb, mint a déli oldalon.

Tihany látképe

Fotó: Wikipedia

A legtöbb keresés 2018 júniusában volt mind az „Airbnb”, mind az „Airbnb Balaton” kulcsszavakra, a trend pedig növekvő.

 

A tanulmány megállapította azt is, hogy a balatoni térség Airbnb kínálatában sokkal magasabb a teljes lakások részaránya, mint a globális Airbnb-piacon (68,5%), vagy akár a nyugat-európai országok viszonylatában.

Az Airbnb felületén kiadott szállások több mint 75%-a egy üzemeltető gondozásában van. Ugyanakkor a professzionális lakáskiadás fokozottan van jelen, hiszen a hat vagy annál több ingatlant menedzselő szállásadók részaránya 2% alatti, mégis ők kezelik a kínált szállások több mint 32%-át.

A Turizmus Bulletin 2019/2-es számát letöltheti INNEN.

Kapcsolódó cikkek