Turizmus Café: Stabilizálódhat-e 400 forint alatt az euróárfolyam?

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. november 14. 19:16

Az árfolyamkockázat csökkentésének lehetséges módjairól és a forint vesszőfutásáról beszélgetett Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője és Uzonyi Imre, a FinAdine ügyvezetője Érczfalvi András műsorvezetővel a Turizmus Café élő műsorában a MICE Business Day-en.

Komoly sérülékenységet jelent a vállalkozások devizakitettsége, ezért az árfolyamkockázat kezelésére mindenkinek tudatosan kell készülnie – sommázták véleményüket a kockázatkezelés felértékelődéséről a szakemberek a Turizmus Café Merre tovább, EUR/HUF? című műsorában, melynek felvétele a november 10-i MICE Business Day-en zajlott.

Minderre nemcsak a forint nagy mértékű gyengülése, hanem a volatilitás növekedése miatt is nagy szükség van, hiszen míg korábban az árfolyam minimális mértékben változott, most egyetlen délután alatt is bekövetkezhet 4-5 százalékos ingadozás és akár 30 forinttal is elmozdulhat az árfolyam egyetlen héten belül. A kitettséget csökkentő stratégia felépítése különösen fontos lehet azoknál a vállalkozásoknál, melyeknél a profit mindössze 4-5 százalékát teszi ki a bevételnek, és így a nem tervezhető árfolyam a teljes profitot kockáztathatja.

 

Előre tekints, ne hátra!

A szakértők a beszélgetés során hangsúlyozták: az idei évben rengeteg olyan esemény történt (az ukrajnai háború kitörése, az energiaárak alakulása, az egyeztetés elhúzódása az uniós finanszírozási forrásokról), melynek negatív hatása volt a forint árfolyamának alakulására. Ezekre a tényezőkre nincs ráhatásunk, a jövőt illetően azonban muszáj stratégiát alkotnunk, például olyan eszközöknek a megvásárlásával, melyekkel csökkenthető az árfolyamkockázat.

Buró Szilárdot (Equilor Befektetési Zrt.) és Uzonyi Imrét (FinAdine) Érczfalvi András kérdezte az élő Turizmus Caféban

Fotó: Grósz Balázs

A spread fogalmát elmagyarázva kiemelték azt is, hogy a devizavásárlásnál mindenképpen fókuszálni kell a hatékonyság növelésére, a bankok és a fintech cégek árfolyamjegyzései között ugyanis óriási különbség lehet. Megállapították azt is, hogy egy vállalati pénzügyes nyilvánvalóan nem tud a téma szakértőjévé válni, de fontos akár szakértők bevonásának segítségével megismerni azokat az eszközöket és határidős ügyleteket, melyek lehetőséget adnak a deviza előre rögzített árfolyamon való megvásárlására és melyek által a devizakockázat kezelhetővé válik. Nem kell félni attól, hogy az adott pillanat várakozásai alapján spekuláljunk a jövőbeni árfolyamra.

 

Erősödnie kéne, de gyengülhet is a forint

A beszélgetésben részt vevő szakemberek szerint a forint/euró árfolyamának alakulásában a legerősebb faktor most az, megkapjuk-e az európai uniós támogatásokat. Ha megállapodás megszületik, várhatóan 400 forint alatt stabilizálódhat az euróárfolyam, megállapodás híján azonban újra gyengülés várható.A helyzet tehát meglehetősen labilis és abban az újabb, komoly forintgyengülés lehetősége is benne van. Azonban, ha nem lesznek újabb tragédiák és nem jönnek újabb mély ütések, a két szakértő a forint stabilizálódását a jelenleginél erősebb szinten várja.

Hogy helyén van-e a forint, és hogy az euróra vagy a dollárra érdemes-e spekulálni, az is kiderül a beszélgetés további részéből, amelyet teljes egészében megtekinthet az alábbi videó elindításával.