Turizmus és GDP:
friss OECD-kutatás

Forrás: statista

 2018. május 15. 14:30

Az OECD friss elemzése azt vizsgálta, a turizmus melyik országban milyen arányban járul hozzá a GDP növekedéséhez. Magyarország meglehetősen előkelő helyen áll a listán.

A 2016-os adatok alapján készült lista élén Spanyolország áll 11,1 százalékos aránnyal. 2017-ben 82 millió turista kereste fel a mediterrán országot – ezzel egyébként Spanyolország a világ második legnépszerűbb desztinációja –, és 87 milliárd dollárt költöttek. A turizmus a gazdaság meghatározó faktora Portugáliában is, ahol 2016-ban 9,2 százalékkal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez. Németországban és Japánban sokkal kisebb a turizmus részesedése – előbbiben 3,9 százalék, utóbbiban mindössze 1,9 százalék –, aminek az az oka, hogy ezekben az országokban erősebb az ipari és a szolgáltató szektor. Az USA-ban a turizmus 2,7 százalékkal növeli a GDP-t.

Spanyolországban járul hozzá a legnagyobb mértékben a turizmus a GDP-hez

Fotó: pixabay.com

A magyar hozzájárulás mértékét a 2013-as szatellit számlák alapján számolja ki a kutatás, és az ágazatnak a GDP-hez való közvetlen hozzájárulását 6,1 százalékra teszi. Ugyanekkor az ágazatban foglalkoztatottak száma 364 ezer volt, ami az összes foglalkoztatott 9,1 százalékát jelentette. Ez hazánkat még a 2016-os listán is Görögország és Olaszország közé teszi, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény. Ha pedig a GDP-hez való közvetett hozzájárulást is figyelembe vesszük, az arány máris 9,8 százalékra ugrik.