Turizmus és terrorizmus a nyaralódesztinációkban

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2016. május 18. 11:44

Az év eleji megtorpanás után, úgy tűnik, csak részben szabja át a nyári szezon turisztikai térképét a terrorfenyegetettség. Félő viszont, hogy a magyar kiutaztatásban ismét felerősödhet a last minute foglalás mint tendencia.

A turisztikai szakma nem szereti, ha a média túl sokat beszél a terrorfenyegetettségről, ami részben érthető, hiszen a szolgáltatók szempontjából jobb, ha a negatív dolgok mielőbb feledésbe merülnek, már csak az utazási kedv visszatérése érdekében is. Így volt ez tavaly Tunéziával, de a párizsi, brüsszeli, isztambuli merényletek kapcsán is. Azzal viszont foglalkozni kell, menyire és hogyan alakul át a piac a változó kereslet nyomán.

Korábbi slágertermékként, érintettségük okán, leginkább Egyiptomon, Tunézián és Törökországon van most a hazai utaztató szakma szeme. Ezek a nyaralódesztinációk kisebb vagy nagyobb sikerrel, de tartják magukat,

 

Tunézia nem adja fel

Magyarországi képviseletének 2013 tavaszi újranyitása óta Tunézia teljes erőbedobással igyekszik megnyerni a korábban nagy számban hozzá utazó magyarokat és a tour operatorokat. Jól alakultak a számok, ám a tavalyi két tragikus merénylet után több ország rögvest elfordult az észak-afrikai országtól. Ezt megszenvedte az a 400 ezer tunéziai és családjaik, akik közvetve vagy közvetlenül a turizmusból élnek. De azok a szállodák és szolgáltatók is, akik a szűk esztendők után iszonyú présbe kerültek, hogy a költségek minimalizálása mellett fenn tudják tartani ugyanazt a színvonalat. Számukra az állam segítséget nyújt, az adók és járulékok fizetésére 6 hónap haladékot ad.

Örvendetes, hogy az érdeklődés visszatért az ország iránt. Erről számolt be a Kartago Tours és a Taurus Reisen is.

Sokat tesz ezért a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet is, számos tematikus tanulmányutat szervezett a média számára, különböző együttműködések mentén építi az ország imázsát, és tető alá hozta a Magyar Utazási Irodák Szövetségének első külföldön tartott közgyűlését is (l. még cikkünket a 26. oldalon). Itt Elloumi Rekik szakminiszter kiemelte: mindent megtesznek a turistaforgalom növeléséért, a biztonsági intézkedések mellet többek között intenzív tárgyalásokat folytatnak a közlekedési minisztériummal új légi járatok indításáról.

 

Az észak-afrikai ország mindig mert őszintén beszélni nehézségeiről, talán ez is elősegítette, hogy a trendek megfordultak, és újra megindult iránta az érdeklődés. Igaz, a nagyobb küldőpiacok jellemző módon előre terveznek, így rajtuk az idei szezon valószínűleg nem tud már megfordulni. Éppen ezért a gyors reagálású piacokra koncentrálnak, amilyen például több kelet-európai ország, így hazánk is.

Abdellatif Hamam, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal vezetője bízik országa adottságaiban, amelyek valóban sokoldalúak. Egzotikus úti cél, tele izgalmas látnivalókkal, kényelmes hotelekkel, kiváló gasztronómiával és vendégszerető, békés emberekkel. A tavalyi események után villámgyorsan kialakították stratégiájukat, amely a piacokat három részre bontva igyekszik megdolgozni. Az egyikbe a gyors reagálású országok tartoznak, amelyek hamar visszatérhetnek, ilyen Németország, Csehország, Oroszország, Magyarország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Svájc. A másodikba sorolták az Egyesület Királyságot, Belgiumot, Hollandiát és a skandináv országokat, ahol lassabban jönnek az eredmények. A harmadik csoportba az új piacok, Ázsia és Afrika tartoznak. Speciális stratégiát és marketinget kapott a szomszédos Algéria, és kiemelt szerep jut a MICE-nak és az üzleti turizmusnak.

Figyelnek rá, hogy a 2016-ban 8 millió eurós marketingbüdzsét (ami ugyanakkor 25-30 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál) innovatív módon költsék el. A tour operatorokat új járatokkal, marketing- és chartertámogatással segítik.

Bizakodó a magyar piacot illetően Mohamed Ali Toumi, a Tunéziai Utazási Irodák Szövetségének elnöke is, aki elkötelezett amellett, hogy növelje a tavalyi 11 ezer fős magyar utasszámot. Ennek kulcsa szerinte a biztonság, a minőség és a jó ár-érték arány. Mint mondta, a belföldi és a környező országokbeli turistákra is számítanak, valamint az oroszokra.

A Kartago Tours és a Taurus Reisen Budapestről induló járatai Monastirba és Djerbára közlekednek majd. Füri Mihályné, a Kartago Tours ügyvezetője elmondta: májusra tényleg elindultak a foglalások, annak ellenére, hogy az előszezoni kedvezmények épp lejártak, a last minute időszak pedig még nem kezdődött el. A szállodáktól kedvező árakat kapnak, ezért Tunézia idén is jó áron lesz elérhető. Bíznak benne, hogy globális szinten legalább a tavalyi számokat elérik az év végére, köszönhetően Tunézia mellett például a görög, spanyol és bolgár programjaiknak is.

Sokak meggyőződése, hogy nagyot lendíthetne Tunézia beutazó forgalmán, ha az üzleti kockázat ellenére a Tunis Air bevállalna Budapestről egy közvetlen járatot, ahogyan például Prágából teszi május 17-től. A légitársaság tájékoztatása szerint folyamatosan vizsgálják a számokat, de csak a nyár folyamán születhet döntés, ha egyáltalán. Pedig egy közvetlen járat már az előszezonban forgalmat generált volna, hiszen mutatkozott iránta érdeklődés, viszont tavasszal csak Bécsből repülhettek Tunéziába a magyar turisták. Segítené az utazásszervezőket abban is, hogy rugalmasabban tudják kiszolgálni az igényeket. Ezenfelül indokolttá tenné a járatot, hogy – mint Szentgyörgyi Zoltán, Magyarország tunéziai nagykövete tájékoztatott – folyamatosan erősödnek a tunéziai–magyar gazdasági kapcsolatok, valamint nemrég megállapodás született arról, évente 100 tunéziai diák jöhet ösztöndíjjal tanulni Magyarországra.

 

Törökországban fordult a kocka

Törökország turizmusa sokáig sebezhetetlennek tűnt, ezért is érdekes, hogy milyen gyorsan képes fordulni a kocka. Már az oroszok elmaradása után is érkeztek hírek szállodakomplexumok tömeges eladásáról. Az isztambuli merénylet még inkább megbillentette az ország turizmusát, s áprilisban ide is csak csordogáltak a foglalások, sok új szálloda elkészült, de ki sem nyitott még.

Az ország szakminisztériuma valószínűleg ezért is döntött úgy, hogy erőteljesebben lép fel a fontosabb piacokon. Hazánkért tavaly november óta felel Zürichből Hilal Demirel, a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium svájci és kelet-európai igazgatója, aki az Utazás kiállításon intenzív megbeszéléseket kezdett a magyar szakmával. Már akkor mondta, hogy vizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel támogatni, ösztönözni tudnák az utazásszervezőket. A támogatás a charterjáratokra már elindult, gépenként 6000 euró összegig, de az akkori ígéret szerint részt kívánnak vállalni a közös marketingaktivitások, hirdetések, tanulmányutak költségeiből is.

 

Beigazolódni látszik, hogy az emberek akarnak utazni, csak kivárnak. Legalábbis ezt erősítette meg a Green Travel, hiszen amint valamilyen akciót vagy kedvezményt piacra dobtak az utóbbi hetekben, arra ugrottak a törzsutasok. Speciális ajánlatokkal készülnek az egész szezonra – mondta el Mihálka Róbert értékesítési vezető. Tavaly 38 ezer utast vittek Törökországba, számítanak rá, hogy ez a szám biztosan csökken idén. Az előfoglalási időszakban kevesebb foglalás érkezett, ennek ellenére erős szezont várnak, amelyben igyekeznek majd rugalmasan megoldani a kereslet támasztotta kapacitásbeli igényeket. Budapestről heti hét gépet közlekedtetnek (ötöt Antalyába, a másik kettőt Bodrumba és Izmirbe), és egy-egy járatot Sármellékről és Debrecenből is elindítanak. Az első május 28-án száll fel.

Aki náluk elpártolt Törökországtól, azoknak mintegy 80 százaléka Észak-Ciprust választotta, valamint megháromszorozódott az egyéni utasok száma Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina irányába.

Bizakodó, de óvatos a Sun&Fun Holidays. Tolga Deniz Sariyüce ügyvezető szerint is last minute rohamra lehet számítani, de hiszi, hogy Törökország újra népszerű lesz, ennek több európai országban már vannak jeleni. Az ok valószínűleg az, hogy ilyen minőségű szolgáltatásokat ilyen kedvező áron máshol nem kapni, ráadásul a desztináció kifejezetten kedvez a családosoknak. Ők négy charterrel készülnek, eggyel Debrecenből. Elvük mindig is az volt, hogy bátran, de reálisan terveznek, elkerülve a kapacitások túltervezését.

A trendet a Kartago Tours is megerősítette, cégcsoporton belül főleg Lengyelországból és Csehországból indult meg az érdeklődés Törökország iránt, de egyre több magyar utas is foglal.

 

6x6 akcióterv Egyiptomban

Amennyire aktív Tunézia, Egyiptomról olyan keveset hallani, miközben a turisták innen is nagyon hiányoznak. Megérzi az ország az oroszok elmaradását, és nehezen talál magára. Összezavarta a hazai szakmát, hogy 2015 elején még az Utazás kiállításon is részt vett az Egyiptomi Turisztikai Képviselet, ám két hónap múlva mégis bezárt a bécsi iroda, és előbb Németországba költöztették, majd váratlanul Prágába.

Nemrég azonban fontos lépést tett a szállodás szakmából az államigazgatásba csöppent új egyiptomi turisztikai miniszter. Bemutatta 6x6 Turisztikai akcióterv elnevezésű programját, amellyel új alapokra kívánja helyezni és újjá szeretné éleszteni a kritikus helyzetbe került egyiptomi turisztikai szektort.

Az akcióterv hat fő témára koncentrál, és célja, hogy hat hónapon belül valós eredményeket tudjon felmutatni.

A prioritások között található a nemzetközi turisztikai partnerekkel való szoros együttműködés, az Egypt Air hálózatába új úti célok bekapcsolása, a charterek és a low-cost légitársaságok ösztönzése támogatásokkal. Javítani, modernizálni akarják Egyiptom idegenforgalmi infrastruktúráját a befektetők ösztönzésével és innovatív ötletekkel, fejleszteni szolgáltatásait a legmagasabb nemzetközi sztenderdeknek megfelelően.

 

Az utazásszervezők visszajelzése szerint Egyiptomot lehet most legnehezebben értékesíteni idehaza, a foglalások lassan csordogálnak. Az eső charter a napokban felszállt az ETI üzemeltetésében, Pozsonyból közlekedve, budapesti megállóval. A charterek többsége május végén, illetve június közepén indul a tervek szerint, de a kapacitások várhatóan jóval elmaradnak a tavalyitól. A Sun&Fun Holidays például a tervezett teljes charterláncát felére csökkentette, de mindenki más is összehúzta magát.

Mivel május első napjaiban is volt bőven bizonytalanság, valószínűleg sok mozgás lesz még a következő hetekben.

 

Felértékelődött a tengerjárás

Nehéz megítélni, hogy a piaci átrendeződésnek köszönhetően-e, de tény, hogy idén ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a hajós utak iránt. A jelenséget a Green Travel is tapasztalta, míg az OTP Travel erre az évre egyenesen külön hajós katalógust adott ki. A kilenc csoportos hajóút mellett egyéni hajóutak is foglalhatók náluk, és már hét hajótársasággal dolgoznak együtt.

Fejlesztett ebbe az irányba a Sun&Fun Holidays és az érdekeltségébe tartozó Last Call Travel is, a tavalyihoz képest 300 százalékkal növelték a hajós utak forgalmát. A Last Call Travel olyan online foglalási rendszert működtet, amelyben nyolc hajótársaság real time ajánlatai jelennek meg dynamic packaging rendszerben, azaz a hajóutak foglalásával egy időben lehetőség nyílik szállás- és repülőjegy-ajánlat készítésére is.

Az utaztatók tapasztalatai szerint a mediterrán és az egzotikus útvonalak egyaránt nagyon kedveltek, úgy tűnik, az utasok mostanra megértették, megismerték azokat az előnyöket, amelyeket egy hajóút kínál. Széles körben az a vélekedés róla, hogy komplex utazási forma, kiszámítható és biztonságos, ami mindenképpen felértékelődik manapság.

 

Horvátország lehet a nagy nyertes

Már a szezonkezdetkor azt vetítette előre mindenki, hogy az idei év nagy nyertesei a biztonságos és a közeli desztinációk lesznek. Bár Horvátország mindig is kedvelt volt a magyarok körében, a Kompas Utazási Iroda tájékoztatása szerint az idei év a korábbiakat is túlszárnyalja. Jellemző viszont, hogy a remélt last minute árak miatt sokan kivárnak, amitől azonban óva int Gregor Povalej ügyvezető, tekintve, hogy a horvát tengerparton mindig nagyon hamar elfogynak a kapacitások. Ezt most még az is fokozza, hogy olyan nációkkal kell „versenyt futni" a szobákért, amelyek hagyományosan korai foglalók.

 

Utazási irodások jelzései szerint sokan fordulnak ezen a nyáron az olasz és a spanyol tengerpartok felé is.

 


A biztosítók is felkészültek

A terrorcselekmények a biztosítók piacát is átalakították kissé. A Magyar Biztosítók Szövetsége tagjai már a New-York-i ikertorony elleni, illetve a londoni és madridi merényleteket követően is tettek lépéseket, hogy a korábbi kizárásokat enyhítsék. Ma a biztosítók többsége vállalja a terrorcselekményekből fakadó sérülések kórházi ellátását, és az ügyfeleket hasonlóan kezelik, mintha bármely más egészségügyi problémájuk lenne. Kivéve abban az esetben, ha az elutazás pillanatában az adott ország, vagy az ország egy régiója a konzuli szolgálat listája alapján a nem javasolt úti célok kategóriájába (I-es ) esik.


 

A cikk a Turizmus Panoráma májusi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!