Virtuális időutazás, holdfénytúra, mókusles – itt vannak a Turizmus Világnapjának programjai

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 24. 17:42

Holdfénytúra, betűkeresés, VR-élmények, mókusles, padavatás, helyi ízek kóstolója és még egy sor kreatív program várja az érdeklődőket országszerte a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én és a hónap utolsó napjaiban a Tourinform irodák szervezésében.

Akárhol érjen is bennünket szeptember vége, érdemes betérni a helyi vagy környékbeli Tourinform irodába, mert a szeptember 27-i Turizmus Világnapjához kapcsolódóan országszerte rengeteg érdekes programmal készülnek a Magyarország turisztikai kínálatát legjobban ismerő szervezők. Egyéni sétaútvonalak, vezetett túrák, az esemény idejére megnyíló különleges helyszínek – csupa olyan élmény, amely máskor nem, vagy csak ritkán élhető át. Ezekből szemezgettünk, zárójelben jelölve a pontos dátumokat. A cikk végén letölthető táblázatban pedig a teljes országos kínálat böngészhető, a program megnevezésével, időpontjával, találkozási helyszínével. A legtöbb program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, és jellemzően a városi Tourinform irodától indul.

 

Városnézés villamossal, éjjeli vártúra, séta a csendőrpalotában

Igazi kuriózumnak ígérkezik a holdfénytúra Szigligeten (09. 29.). Vajon milyen lehetett a naplemente a 16. században? Erről is szó lesz a várnéző túrán, mely során feltárulnak a közel 800 éves erődítmény titkai.

A szigligeti vár

Fotó: Tourinform Badacsony

Balatonfüred tematikus sétáin anekdotákat hallhatnak Blaha Lujzáról és Jókai Mórról, valamint a legelsőnek mondott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról. A sétán a vendégek megcsodálják a város ikonikus épületeit is (09. 27.).

Hatvan rendhagyó utazásra invitál, az 1-es helyi járat 10:06-kor induló járatán Bacsa Tibor idegenvezető mesél a város egyik végétől a másikig, ami mintegy 20 perces út. A temetőben pedig egyórás belvárosi sírkerti sétát szerveznek. A programhoz bármelyik megállónál lehet csatlakozni (09. 27. és 30.).

Kaposváron kitárja kapuit az egykori csendőrpalota, amely ma a kaposvári rendőrkapitányság épülete. Kívülről az épületet és a hozzá tartozó történeteket idegenvezető segítségével ismerhetik meg, belülről pedig egy rendőr osztályvezető mutatja be a kapitányság olyan izgalmas helyiségeit, mint az előállító, az alagsor, a régi börtön és a gépjárműpark (09. 27.).

Kiskunfélegyházán a város két templomtornya lesz szakvezetéssel bejárható (09. 29. és 30.).

Az ezeréves Fehérvár történelméről mesélnek a látogatóknak Székesfehérváron. Híres épületei, szobrai, közterei, nyitott és rejtett udvarai is számos izgalmas történetet tartogatnak. Hol kosaraztak az Építők, melyik fogadóban szerepelt vándorszínészként Déryné, hova került az 1936-ban elbontott Bierbauer-házat díszítő szobor? Többek között ennek is a nyomába erednek (09. 27. és 30.).

 

Természetközeli élmények: darules, mókusfigyelés, naplemente séta

Balmazújváros környékén az ősz legszebb természeti látványosságát, a darvak vonulását tekinthetik meg a résztvevők, emellett szakvezető mutatja be a terület fontos természetvédelmi projektjét (09. 27.).

Darvak a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Fotó: HNPI / Szilágyi Attila

Bükfürdő a település területén élő mókusok megfigyelésére hívja a vendégeket (09. 27-től 10. 03-ig). A fürdő 14 hektáros területén, valamint a városrész minden pontján élnek mókusok, minden napszakban felbukkanhatnak. A Tourinform munkatársai arra buzdítanak, hogy aki mókust lát, fotózza vagy videózza le, és a képeket küldje el az irodának, ugyanis a képek garantált ajándékot érnek.

Tata minden év- és napszakban csodás. A Tourinform most romantikus oldaláról mutatja meg: esti naplementés sétát szerveznek Tata utcáin és az Öreg-tó partján, borkóstolóval egybekötve (09. 27.).

Vásárosnamény a Petőfi 200 témaév kapcsán Padavató sétával készül a Tisza sétányon (09. 27.). A költő Tisza című versének 15 strófáját vésték padba helyi fafaragók (+1 pad a készítők nevével). A résztvevők az elsők között csodálhatják meg a padokat, majd egy gondolatébresztő bevezetőt követően, megoszthatják gondolataikat a vers kapcsán. A közös séta után kvíz következik, a legtöbb helyes választ adók tiszai hajókiránduláson élvezhetik a versben ábrázolt lenyűgöző tájat.

 

Kreatív programok: VR, keresztrejtvény, betűkereső

Nyíregyháza gyalogos városnézést kínál a belvárosában, amely a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban zárul egy VR-élménnyel. A háromperces film bemutatja, hogyan nézett ki a főtér az 1900-as évek elején (09. 27.).

Időutazás VR-szemüveggel Nyíregyházán

Fotó: Tourinform Nyíregyháza

Miskolc belvárosát fedezhetik fel és ismerhetik meg jobban azok, akik kitöltik a Tourinform keresztrejtvényét. A kitöltött lapokat garantált Tourinformos ajándékért le lehet adni az irodában. A helyesen válaszolók sorsoláson is részt vesznek (09. 27.).

Hajdúszoboszlón a többnapos programon minden nap valamilyen hajdúszoboszlói helyi terméket lehet majd megkóstolni a Tourinform irodában, ráadásként pedig a megújult Gyógyparkban, a Kishajó úsztató szökőkútnál kishajó-úsztatást tartanak (09. 27-től 30-ig).

Mohácson betűkereső játékkal várják a látogatókat. A Tourinform betűit rejtik el a város kiemelt attrakcióinál, a feladat az, hogy a betűk mellett lefotózzák a résztvevőt, majd az iroda messenger címére elküldjék a képet. Öt beküldőt kisorsolnak, ők Tourinform-ajándékcsomagot nyernek (09. 27-től 10. 01-ig).

Tapolcán „élő iskolaórát” tartanak turizmus tagozatos helyi diákok részére, akiknek bemutatják az irodát, annak szolgáltatásait, működését (09. 27.).

A Tourinformmal rendelkező településeken közel 100 programot szerveznek a maradandó vendégélményekért a Turizmus Világnapja alkalmából. Az itt letölthető táblázatban a teljes vidéki kínálat böngészhető, a gyűjtést a Magyar Turisztikai Ügynökség Tourinform koordinációja segítségével állítottuk össze.

De ne feledjék, hogy a Tourinformok az ország 90 pontján 250 munkatárssal egész évben várják a vendégeket utazásaik kiszínezéséhez. Keressék a irodákat, ahol mindig „tudással és szívvel" segítenek!