Megalakult a Turizmusból Élők Társasága

Forrás: turizmus.com

 2020. október 20. 09:16

A civil érdekvédelmi társaság a turizmusból élő kézműveseket, ipar- és képzőművészeket, népi iparművészeket, ajándékboltokat, vásározókat és idegenvezetőket képviseli.

"Sokan vannak, akik a budapesti idegenforgalomból élnek, és akiket a járvány reménytelen gazdasági helyzetbe hozott, 80-90 százalékkal csökkent a bevételük, de eddig minden állami, önkormányzati vagy akár EU-s segítségből (adó, járulék, vissza nem térítendő támogatás, bérleti díj,  Széchenyi Turisztikai Kártya) kimaradtak a TEÁOR számaik miatt" – írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben a civil társaság alapítói.

Mint fogalmaztak, az idegenforgalom nem pusztán az evés-ivás, alvás, utazás kiszolgálásából áll, nem csak légitársaságok, utazási irodák, szállásadók, vendéglátóhelyek és taxisok megélhetését biztosítja, hanem elsősorban a minőségi időről szól, az élményekről, emlékekről vagy éppen üzleti célok eléréséről. Hozzátették: ehhez kézművesekre, ipar- és képzőművészekre, népi iparművészekre, ajándékboltokra és a beszállítóikra, vásározókra, valamint idegenvezetőkre van szükség.

Új megközelítés kell, mert – mint írták – "a budapesti turizmusból élők ezrei ma láthatatlanok a döntéshozók, politikusok, érdekvédelmi szervezetek, de még a média számára is. Ezért egy Facebook-csoportból indulva megalakították a Turzimusból Élők Társaságát (TÉT), melynek célja a fenti szakmák művelőinek érdekképviselete."

"A turista velünk búcsúzik Budapesttől, a mi általunk készített alkotások, a mi boltjainkban, standjainkon vásárolt ajándékot viszik magukkal, ezek lesznek egy utazás emlékei, ezek keltik fel az érdeklődés hazánk szépségei iránt, ezek erősítik igazán a Magyarországról, Budapestről kialakult imázst, varázslatot" – zárul a közlemény.

Korábban beszámoltunk róla, hogy elmarad a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is, ami súlyos csapást jelent ennek a szolgáltatói szektornak, hiszen számukra a fő bevételi forrás a karácsonyi és a húsvéti időszak.

(Borítókép: Központi Vásárcsarnok / 123rf.com)