Tűz miatt leállt a londoni Luton repülőtér, budapesti járatok is érintettek (frissítve)

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. október 11. 09:44

Tűz ütött ki szerdára virradó éjjel a londoni Luton repülőtér egyik parkolóházában, amely részben összeomlott. A brit fővárostól északra fekvő repülőtéren szerda délig felfüggesztették a légi forgalmat.

Az intézkedés Budapestről érkező járatokat is érint, mivel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Wizz Air légitársaság közlekedtet napi több menetrendszerű járatot Lutonra.

A tűzoltóság beszámolója szerint az utascsarnok közelében lévő, kettes számú parkolóház felső szintjén gyulladt ki egy jármű, és a lángok gyorsan továbbterjedtek számos más autóra.

A repülőtér forgalmát brit idő szerint 15 óráig felfüggesztették

Fotó: 123rf.com

A szerda hajnali tájékoztatás szerint az oltásban tizenöt egység vesz részt, de az épületrész felét teljesen elborította a tűz, és a felső épületszerkezet jelentős területen beomlott.

A tűzoltók azon dolgoztak, hogy a tűzvész ne terjedjen át a repülőtér belső területére.

A jelen állás szerint Luton teljes légi forgalmát brit idő szerint szerdán délután 15 óráig – közép-európai idő szerint 16 óráig – felfüggesztették. A kora hajnali érkező járatokat más brit repülőterekre, köztük Manchesterbe, Liverpoolba, Bristolba és Gatwickre irányították át.

A mentők négy tűzoltót és egy repülőtéri alkalmazottat füstmérgezés miatt kórházba szállítottak.

Luton a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér egyike, tavalyi utasforgalma meghaladta a 13 millió főt. A repülőtéren az utóbbi években jelentős fejlesztési és bővítési beruházásokat hajtottak végre, és ekkor épült a most részben leégett új parkolóház is.

Frissítés:

A Wizz Air reggeli és az egyik délutáni járatát törölték. A lutoni repülőtér információs szolgálata szerint legalább 140 másik járatot is töröltek szerdára; ez közvetlenül hozzávetőleg 25 ezer utast érint.

A BBC brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó szakértők szerint azonban a járattörlések okozta tovagyűrűző fennakadások akár 40-50 ezer utazót is érinthetnek.

Andrew Hopkinson, a területileg illetékes Bedfordshire megyei tűzoltóság parancsnoka szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a tűzoltók becslése szerint a parkolóházban a tűz kitörésének idején 1500 autó volt, és a legtöbbjük megrongálódott a tűzvészben. Az épület több szinten égett és részben összeomlott. Az eddigi vizsgálatok arra vallanak, hogy egy dízelüzemű autó gyulladt ki, és a parkolóház nyitott oldalszerkezetén beáramló légmozgás miatt a lángok gyorsan terjedtek először vízszintesen, majd átcsaptak a többi szintre is.

Szándékos gyújtogatásra utaló jelek nincsenek, a vizsgálati adatok véletlen tűzesetre vallanak.
A tájékoztatás szerint az oltásban tizenöt egység vett részt 150 tűzoltóval, akiknek a parkolóház oltása mellett azt is meg kellett akadályozniuk, hogy a lángok átterjednek a terminálra, valamint a repülőtér belső forgalmi területére és az ott parkoló repülőgépekre. A légikikötő épületeiben és a repülőgépekben végül nem esett kár.

A repülőtér magyar idő szerint 14 óra körül a következőt írta ki honlapjára:

„A katasztrófavédelmi szolgálat eloltotta a tüzet, de emberei elővigyázatosságból továbbra is a helyszínen tartózkodnak. A csapatok keményen dolgoztak azért, hogy a repülőtér újra működőképes legyen. Az első utasok most lépnek be a terminálba, az első járatok pedig várhatóan délután 3 órától elindulnak.”

A repülőtér egyetlen pályáját végül nem sokkal 16 óra után nyitották meg, és a forgalom újraindult. A repülőteret üzemeltető társaság tájékoztatása szerint a Lutonra vezető utakon is feloldották a lezárásokat, de a járműforgalomban torlódások várhatók.

A repülőtérre autóval érkezők számára a közepes és hosszabb idejű tartózkodásra szolgáló parkolók nyitva álltak. Ezenkívül kialakítottak egy ideiglenes, rövid megállásra használható parkolót is, ahol az utasok kiszállhattak a járművekből.