Üdülési jog megtévesztő értékesítése miatt bírságolt a versenyhivatal

Forrás: MTI

 2016. október 14. 19:45

A Gazdasági Versenyhivatal több mint 12 millió forint bírsággal sújtotta a Royal Marketing Európa Kft.-t, mert az megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásáról szóló ajánlataival.

A Royal Marketing Európa Kft. 2014 januárjától 2016 júniusáig telefonos és személyes egyeztetéseken, valamint a weboldalán népszerűsítette üdülési jogokról szóló ajánlatait.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a vállalkozás valótlanul állította, hogy üdülési jogok másodlagos értékesítésével foglalkozik, és ebben a tevékenységében eredményes, mert valójában ezzel ténylegesen nem foglalkozik. Elhallgatta továbbá a fogyasztók elől – megsértve ezzel az ágazati szabályokban foglalt tájékoztatási követelményt –, hogy élhetnek elállási jogukkal a megbízási szerződés aláírását követően.

A versenyhivatal a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett szolgáltatás értékesítéséből származó bevételekből indult ki, ennek alapján a maximálisan kiszabható 12,192 millió forintra bírságolta a társaságot.

A közleményben felidézték: a GVH az elmúlt években több versenyfelügyeleti eljárást indított az üdülési jog továbbértékesítésével foglalkozó üzleti gyakorlatok és szóbeli tájékoztatások vizsgálatára. A versenyhivatal a témáról figyelemfelhívó tájékoztatást is közzétett a honlapján, amely a „Gondolja végig higgadtan" menüpont alatt olvasható.