Új állandó kiállítás nyílt Vácon művészi öntöttvaskályhákból

Forrás: MTI

 2016. december 19. 12:26

A hazai és európai öntöttvas-művesség kiemelkedő emlékanyagából, művészi öntöttvas-gyűjteményből nyílt kiállítás a váci Tragor Ignác Múzeumban.

Vaszkó Ernő műgyűjtő nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő gyűjteményét májusban vásárolta meg a Kormány döntése alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A kályhakülönlegességekből és művészi öntöttvas használati tárgyakból álló kiállítást Fördős Attila, Vác polgármestere, Dr. Zsigmond Gábor a Múzeum főigazgató-helyettese és Vaszkó Ernő, műgyűjtő nyitották meg december 17-én.

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a múzeum fontosnak érzi: a páratlan kollekció nem német, vagy holland gyűjteménybe került, hanem egy hazai közintézménybe. A míves munkák sokat elárulnak a 150 évvel ezelőtti magyar öntőműhelyek és mesterek tevékenységéről. A mostani kiállítással teljesült a Múzeum szándéka, hogy a látogatók a vételt követően mielőbb megtekinthessék a hazai és európai öntöttvas művesség kiemelkedő emlékanyagát.

A főként nagyméretű, díszes öntöttvas kályhákat bemutató kiállítás anyaga túlnyomó részt a történelmi Magyarország területén működő öntödék termékei révén nyújt teljes képet a 19. századi öntöttvas művességről.

A kiállítás megtekinthető: Tragor Ignác Múzeum, Pannónia Ház Kiállítóhely (Vác, Köztársaság út 19.).

Nyitva tartás: november 1-től március 31-ig hétfő kivételével 10–17 h; április 1-től október 31-ig hétfő kivételével 10–18 h.