Új autópálya-csomópontot adtak át a Balatonnál

Forrás: turizmus.com

 2019. november 29. 15:12

Balatonfűzfőt, Balatonakarattyát és Balatonkenesét elkerülő, kétszer egysávos út épült 2,4 kilométer hosszan, valamint körforgalmi és külön szintű csomópont létesült 7,3 milliárd forintból. Az új csomópont az M7-es és a tó közti közlekedést teszi gyorsabbá és biztonságosabbá.

„A beruházás jelentősen csökkenti majd az útszakaszon korábban tapasztalható nyári torlódást” – mondta az útátadó ünnepségen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint.

Az államtitkár rámutatott, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan javítja a főváros és a Balaton közti közlekedés feltételeit. Megújult a dél-balatoni vasútvonal, ősszel megindult az észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése, villamosítása, és javul a Balaton kerékpáros elérhetősége.Az észak-balatoni térség jobb megközelíthetőségét szolgáló, most átadott csomópont további, már megvalósult és tervezett fejlesztések kezdőpontjának is számít.

Közelében kezdődik az M7-es idén és tavaly három ütemben, összesen 20 kilométeren felújított szakasza.

2008 májusa óta hiányzott a közlekedőknek a most átadott útszakasz

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kormány a tavalyi évtől kezdve hazai forrásból támogatja a legnagyobb terhelésnek kitett sztrádaszakaszok rendbetételét. Az M7 Letenye felé vezető oldala több mint 3,4 milliárd forint költségvetési támogatással újult meg.

Az októberben elkészült befejező ütemmel együtt Balatonvilágos és Zamárdi között végig jó minőségű sztrádán haladhatnak az autósok a szlovén határ felé vezető oldalon.

Az új csomópontból dél felé indul majd az M8 gyorsforgalmi út előkészületben lévő, a Balaton mellől Dunaújvároson és Kecskeméten át a Dél-Alföldig vezető szakasza.

Mosóczi László emlékeztetett: az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja, hogy gyorsabban elérhetővé váljanak a ma még csak kétsávos főutakon elérhető megyei jogú városok, az autópályák és autóutak elérjék  az országhatárt, valamit az ország bármely pontjáról fél órán belül elérhetővé váljon egy négysávos útszakasz. Ezen kívül  fontos célnak nevezte a meglévő gyorsforgalmi utak kapacitásának bővítését.

Nagy Róbert Attila, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta, 2008 májusa óta hiányzott a közlekedőknek a most átadott útszakasz, amely az M8-as autópálya megépülésével lesz majd teljes.