Új borlap az Air France-nál

Forrás: turizmus.com

 2014. október 15. 16:05

Paolo Basso, a világ legjobb sommelier-je állítja össze az Air France hálózatában elérhető új borlapot. A La Premiere és a Business osztályok kínálatán a szakember a rangos „French Wine Guide" két szerzőjével, Michel Bettane-nal és Thierry Desseauve-vel dolgozik együtt.

A nemzetközileg is ismert, és elismert szakembereknek köszönhetően az Air France utazói különleges, minőségi borokat élvezhetnek repülésük alatt. Az Air France járatok fedélzetén minden évben másfél millió üveg bort, és nyolcszázezer palack pezsgőt szolgálnak fel.

 

A borkínálatot kéthavonta megújítják, a törzsutasok örömére. Az Economy és Premium Economy osztályokon pezsgőt ajánlanak az aperitifhez, a főételek mellé minőségi borok egyedülálló választéka jár. A Business osztály utasai egy innovatív, számos híres termelőt felsorakoztató borlapról válogathatnak, amely kiemeli a francia borok változatosságát. Itt fiatalabb italok is szerepet kapnak, és Paolo Basso kedvencei is ott vannak a listán, így például a 2009-es Médoc Château Rollan de By is előkelő helyen szerepel. A La Premiere kabinokban a legkiválóbb francia borok és pezsgők kerülnek terítékre, különös tekintettel a leghíresebb régiókra (Bordeaux, Burgundia, Rhone-völgy). Bettane, Desseauve és Paolo Basso a legnépszerűbb bortermő vidékekről válogattak olyan tulajdonságú italokat, amelyek alkalmasak a fedélzeti fogyasztásra.

Paolo Basso, akit 2010-ben Európa, majd 2013-ban a világ legjobb sommelier-jének választottak, jelenleg is szakmája egyik legnevesebb képviselője. Egyike annak az öt borszakértőnek, aki a kontinens és a világ legjobbja címet is megkapta. Basso olasz születésű, jelenleg Svájcban él. A Hotel Schoolban tanulta a szakmát, a borok világát pedig akkor fedezte fel, amikor különböző gourmet éttermekben gyakornokoskodott. A svájci Hivatásos Sommelier-k Szövetségében folytatta tanulmányait, valamint önállóan tett szert további ismeretekre. Később számos olyan étteremben dolgozott, amelyek a legnevesebb éttermi kalauzok lapjain tűnnek fel. A különleges és gyűjtői borok területén szerzett hatalmas tapasztalatával az egyik legelismertebb szakértőjévé vált a szakmának.

 

Michel Bettane és Thierry Desseauve 1995 óta járja szakértői csapatával a francia borvidékeket, hogy minden évben elkészíthessék kiadványukat, melynek címe „Grand Wine Guide to France". Közel húsz éve készítik és fejlesztik átfogó adatbázisukat, amely a bortermelőket és boraikat gyűjti csokorba. 4 ezer borászatot látogatnak meg, 60 ezer bort jellemeznek és elemeznek, szakmai és kereskedelmi szempontok szerint is, ezek közül válasszák ki a legjobbakat.