Új E-hajó és vitorláskikötőt avatnak Balatonvilágoson

Forrás: MTI

 2023. május 17. 18:38

Új E-hajó és vitorláskikötő nyílik május 31-én Balatonvilágos Aliga Port néven a volt Club Aliga területén - közölte a beruházó Pro-mot Hungária Kft. és a fejlesztő Bayer Property Ingatlanfejlesztő Zrt.

A közlemény szerint a 47 hektáros területre további beruházásokat is terveznek, a fejlesztés első ütemeként 8 hónap alatt, speciális vízépítési eszközökkel készült el az új kikötő, amely 213 téliesített hajóhellyel rendelkezik.

A fejlesztők a közelmúltban bemutatták a lakosságnak a kikötő mellett a központi közösségi tér végleges koncepciótervét. Az Agóra-téren étterem, delikátesz, szuvenír bolt, borszaküzlet és bár, hajós- és horgászbolt, valamint egyéb szociális létesítmények, szolgáltatások kapnak helyet.
A rövidtávú fejlesztési terveknek része a régi mozi felújítása, sportpályák, erdei sétányok, pihenőhelyek létesítése is. A közlemény szerint a teljes terület átjárható lesz, megmaradnak a közparkok.

A balatonvilágosi magasparton társasházak építését tervezik, hosszabb távon 3-5 csillagos kereskedelmi szálláshelyek kialakítása is várható.
Június 15-én megnyitják a terület strandját, ahová ingyen lehet majd bejutni, továbbá közel 1 milliárd forint értékben ajánlanak fel közcélú támogatást gyalogos- és kerékpárút kialakításra, útburkolat felújításra, magasparti kilátó és sétány kialakításra, közintézmények felújítására, új orvosi rendelőnek is helyet adó intézmény megépítésére, és a község támogatására.

aligaport

Új E-hajó és vitorláskikötő nyílik május 31-én Balatonvilágos Aliga Port néven a volt Club Aliga területén

Fotó: Aliga Port

A balatonvilágosi önkormányzat és a fejlesztők tavaly szeptemberi egyeztetése után a Bayer Property Zrt. azt közölte, hogy a teljes, 47 hektáros területet érintő beruházások értéke meghaladja a 100 milliárd forintot, melyből közel 10 milliárd forint értékű közcélú infrastrukturális fejlesztést terveznek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Bayer Property Zrt. nettó árbevétele 2021-ben 1,6 milliárd forint volt, adózott eredménye 191 millió forintot tett ki. A cég 2020-ban 200,125 millió forint árbevételt és 17,95 millió forint nyereséget ért el.