Új elkerülő út épült a fertődi Esterházy-kastélynál

Forrás: turizmus.com

 2019. február 26. 11:18

Mostantól a teherautók nem használhatják a régi útvonalat, a turisták viszont örülhetnek az új beruházásnak.

A megépült új útnak köszönhetően szépül a város is, hiszen felszabadul a kastély előtti terület és megvalósul a Gránátos ház közvetlen összeköttetése a főépülettel, a nehézgépjárművek pedig innentől kezdve nem használhatják ezt az útszakaszt - számol be a beruházásról honlapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Az Esterházy-kastély és a Gránátos ház közötti 8518 j. út nyomvonalának kiváltása során egy új 2×1 sávos elkerülő út épült, közel 700 méter hosszban, két körforgalmú csomóponttal a Joseph Haydn utca – Béke utca – Szabadság u. kereszteződésben és a Pomogyi úton, valamint az új szakaszhoz kapcsolódóan a körforgalmak térségében 370 méter kerékpárút és 26 méter járda is épült.

A fejlesztés miatt ezen az úton nem járnak mostantól a teherautók

Fotó: Google Street View

A gyalogosforgalom biztonsága érdekében 3 gyalogátkelőhelyet alakítottak ki. Az északi körforgalom térségében zajvédő fal is létesült. Ezen a szakaszon is megtörtént (117 méter hosszban) a meglévő kerékpárút, valamint (43 méter hosszban) a járda szakaszok korrekciója is.

A projektnek köszönhetően biztonságosabbá válik a közúti, a kerékpáros és gyalogos közlekedés a városban, valamint növekszik a lakók és a turisták komfortérzete, hiszen az Esterházy-kastély környezete mentesül a nehézgépjármű forgalomtól, így csökken a zaj- és légszennyezettség.

Az új út átadásakor Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Nagyon örülünk, hogy Sopron és térsége az elmúlt két évben kiemelt turisztikai központ lett. A belföldi és külföldi turisták számára a célpont megválasztásánál nagyon fontos a jó megközelíthetőség, és a ma átadott beruházás is ezt a célt szolgálja. A NIF Zrt. nagy erőkkel dolgozik az M85 autóút megépítésén is. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően remélhetőleg még több vendég érkezik a térségbe.”

Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere hangsúlyozta: „A város szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy a határnál kilépő forgalom el tudja kerülni mostantól a települést, és sokkal biztonságosabbá válik a közlekedés a városban. Régóta dédelgetett álmunk, hogy itt a beruházás helyszínén egy új városközpontot hozzunk létre a jövőben, melynek elengedhetetlen feltétele ennek az útnak a megépítése.”

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója a kiemelte: Fertődön és környékén több kerékpárút fejlesztés is zajlik jelenleg, így a lehetőségeinket ezekhez igazítva a beruházás nem csak közútfejlesztést foglalt magába, hanem a meglévő úthálózathoz kapcsolódva kerékpárút is épült.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a Swietelsky Magyarország Kft. végezte nettó 850 millió forint értékben.