Új folyami hajó áll forgalomba a Dunán 2022-től

Forrás: turizmus.com

 2021. február 15. 11:11

A Saga hajóvállalat megtartotta második folyami hajójának hajógerinc lefektetési ünnepségét a szerbiai Vahali hajógyárban. A Spirit of Danube névre keresztelt, 190 fős hajó 2022-ben lép majd szolgálatba, és többek között Budapestet, Bécset, Ruszét és Tulceát is érinteni fogja útja során.

A hajógerinc lefektetése a hajó építésének kezdete, gyakran párosul egy ünnepséggel, amelyen a hajóépítő vállalat és a tulajdonos képviselői vesznek részt. Egyike a négy, a hajó életében különös ünnepséggel megünnepelt eseménynek a vízre bocsátás, a szolgálatba állítás és a szolgálatból való kivonás mellett.

A Saga tájékoztatása szerint a vállalat új hajója a Duna folyó különböző szakaszain halad majd végig, a leghíresebb városok mellett kiköt kevésbé ismert településeken is.

A Spirit of the Danube a Saga vállalat első folyami hajójához, a Spirit of the Rhine-hoz fog csatlakozni, amely idén májusban indul az első útjára.

Chris Simmonds, a Saga Holidays vezérigazgatója elmondta: „Az elmúlt években arra összpontosítottunk, hogy újrafogalmazzuk a folyami körutas kínálatunkat, hogy vendégeink számára első osztályú, teljes körű szórakozást és emlékezetes szolgáltatást nyújtsunk.”

A Spirit of the Danube belső és külső tereit, kialakítását a Duna mentén található városok, országok kulturális és természeti kincsei ihlették, és a vendégek számos „első osztályú létesítményt” vehetnek igénybe  fedélzeten, köztük társalgót, könyvtárat, bárt és két éttermet. Az egyik étterem Mark Sargeant Michelin-csillagos séf jellegzetes ételeit kínálja majd, aki számos hajóút alkalmával személyesen csatlakozik a konyhai csapathoz.

A hajó a séfen kívül más hírességet is vendégül lát majd az utazásokon, akik a vendégeket szórakoztatják majd, az informatív beszélgetésektől, inspiráló bemutatóktól és koncertektől kezdve a  tudományos előadásokig.

A meghívottak között szerepel majd Miranda Krestovnikoff tévés műsorvezető és természettörténész, Eric Knowles régiségszakértő és a BBC Antik Roadshow rendszeres képviselője, valamint a neves kertészeti szakember, Sir Roddy Llewellyn.

saga_spiritofdanube

A Saga hajóútjait csak azok a vendégek vehetik majd igénybe, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinával

Fotó: Saga

A hajó egyik tervezett csomagja 2022-ben a híres oberammergaui passiójátékokat is tartalmazza. A bajor Alpokban fekvő kis falu lakói tízévente adják elő a világ egyik leghíresebb passióját. A következő előadás 2022-ben lesz, amikor a becslések szerint mintegy 500 000 vendég vesz majd részt a faluban zajló 102 előadás egyikén. A tervek szerint a Spirit of Danube egyik első útja is ehhez az előadáshoz kapcsolódik majd.

spiritofdanube_kabin_saga

A Spirit of Danube kabinterve

Fotó: Saga

Az utasok Münchenből Oberammergauba érkezve megtekintik a Passiót, majd egy hét éjszakás folyami hajóútra indulnak a butikhajó fedélzetén Németországon, Ausztrián, Szlovákián és Magyarországon keresztül. A megállók között lesz majd Regensburg, Passau, Bécs, Pozsony és Budapest is.

Az új hajó mellett a Saga azt is bejelentette, hogy körutazásait csak azok a vendégek vehetik igénybe, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinával. A vállalat közölte, hogy a döntést azért hozták meg, mert „az ügyfelek akkor utaznak velük nyugodt szívvel, ha maguk biztosítva vannak az oltás által, és tudják, hogy az összes utas be van oltva.”

Ahogy a mi is hírül adtuk, a régióban a más hajógyártási folyamat is indult a közelmúltban. A Balatoni Hajózási Zrt. 2020 novemberi nyílt európai uniós közbeszerzési eljárása eredményesen zárult, amelynek köszönhetően megkezdődhet 2 darab 45 méteres komp és 2 darab 35 méteres katamarán gyártása a felvidéki, komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery a.s vállalatnál. A hajók várhatóan 2022 tavaszán készülnek el.