Új hangvételű útikönyv született a helyiek együttműködésével

 2014. május 26. 12:48

Júniusában új hangvételű, olvasmányos balatoni útikönyv kerül a boltok polcaira. A kiadvány létrehozásába a térség turisztikai egyesületeinek java is bekapcsolódott.

Az útikönyv egy több kötetből álló balatoni sorozat első tagja, melyet több tematikus kiadvány követ a jövőben.

2013-ban számos, a régió iránt elkötelezett helyi civil szervezet, önkormányzat és vállalat kapcsolódott be abba a projektbe, mely a Balaton belföldi népszerűsítését tűzte ki célul. A projekt vezetését a Kalliopé Kiadó vállalta fel. Idén júniusban kerül a boltok polcaira a BALATON – Új utak, friss élmények című útikönyv, mely az egyéves közös munka első „gyümölcse".

A kiadvány újszerű: elkanyarodik a klasszikus útikönyvek semleges hangnemétől, azok almanachszerű felépítésétől, és inkább személyes hangvétellel, humorral, elragadtatással, vagy éppen észrevételeket téve mesél a térségről. A kiadvány 12 mikrorégióra osztja, majd azokon belül településekre bontja a Balaton vidékét. A statikus látnivalók helyett az útikönyv szerzője, Zsiga Henrik inkább az élmények, a kalandok, a rendezvények felől közelítette a régiót, így temérdek állatpark, barlang, kirándulóhely, strand, kalandpark, étterem, hotel, falunap és fesztivál kapott helyet a könyvben.

A települések bemutatását tematikus oldalak lazítják, így kaphatnak az olvasók tömör látképet a balatoni szállásokról, programokról, az őszi szezonról, vagy épp a helyi gasztronómiáról.

Az útikönyv hangnemét az olvasmányosság határozza meg – elsődleges cél volt, hogy a lexikális tartalom ne tegye befogadhatatlanná a sorokat. Az olvasó egy könnyed, regényszerűen olvasható, ugyanakkor szakmailag feszes tartalmat vehet a kezébe, amely az általános ismeretek átadása mellett erősen hatni kíván a befogadó érzelmeire is. Ez okból a szlogen is: „Vidd haza az útikönyvet, vidd haza a Balatont!"

A BALATON – Új utak, friss élmények című útikönyv nem önálló kiadvány – létrehozását utazási blog kísérte, amelyen az olvasók folyamatosan beszámolót kaptak az aktuális utazásokról, élményekről. A kötet megjelenésével párhuzamosan online fotóalbumot is közzétesz a kiadó, melyen a túrák során elejtett több ezer fotó jelenik majd meg.

Az útikönyv első kiadását követően rögtön megkezdődnek a bővített kiadás munkálatai, mely során újabb desztinációk kerülnek feltérképezésre – ehhez további ötleteket, javaslatokat vár a szerkesztőség. Hasonlóképp megkezdődik a tematikus balatoni útikönyvek készítése, melyek közül elsőként a Balaton kerékpárral című kötet fog napvilágot látni – a tervek szerint 2015 tavaszán. A kiadványok létrehozásához további szakmai együttműködőket vár a kiadói közösség.

A BALATON – Új utak, friss élmények június közepétől lesz megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakonyerdő Zrt. látogatói helyszínein, és a térség számos Tourinform irodájában.