Új határátkelő nyílik a szerb határon

Forrás: Magyar Szó

 2019. január 31. 11:36

2019. február 7-én megnyitják a szerbiai Bajmoknál a decemberben elkészült új határátkelőt, amit 32 ország állampolgárai vehetnek igénybe.

Bajmok és Bácsalmás között harminc éve üzemel a határátkelő. A határátkelőt kezdetben csak magyarországi és akkor még jugoszláviai állampolgárok használhatták, később azonban ez megváltozott, és az Európai Unió állampolgárai is igénybe vehették.

A szerb oldalon a modern határátkelő kiépítése körülbelül két évvel ezelőtt kezdődött el. A beruházás értéke több mint 2 millió euró volt, amiből 1,8 millió eurót az Európai Unió, míg 300 000 eurót a szerb kormány biztosított. A munkálatok kivitelezője egy szerb cég volt, a szakmai ellenőrzést egy francia cég végezte. Az épület műszaki átadása december folyamán megtörtént.

A katolikus templom Bajmokon

Fotó: Wikipédia

A korábbi tervekkel ellentétben a határátkelő a jövőben is 7 és 19 óra között tart nyitva, mert a 24 órás munkaidő bevezetéséhez több feltételnek is teljesülnie kell, és további egyeztetésekre van szükség. „Amellett, hogy megkönnyíti a közlekedést, az új határátkelővel reményeink szerint új befektetők is érkeznek, és új munkahelyekre is számíthatunk. Áruforgalom nem lesz, tehát tehergépjármű-forgalom nincs előirányozva egyelőre, viszont autóbusz-forgalom igen. Kezdeményezni fogjuk egy úgynevezett határbusz bevezetését, vagyis olyan járatét, ami a határig szállítaná az utasokat, akiket a határ túloldalán várna egy magyarországi járat” – mondta Hegedűs József, a bajmoki helyi közösség közgyűlésének tagja.