Új határátkelőhely nyílik a magyar-ukrán határon

Forrás: turizmus.com

 2015. február 06. 15:15

Javítják az átkelési lehetőséget a magyar–ukrán határszakaszon: Nagyhódos-Nagypaládnál új határátkelő nyílik, Szatmárcseke és Badaló között pedig új közúti hidat terveznek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint az Ukrajna és Magyarország közötti 133 km hosszú közös határszakaszon jelenleg öt közúti határátkelő működik egymástól, átlagosan 27 kilométer távolságra, ami jelentősen elmarad a nyugat-európai 2-4 kilométeres átlagtól.

A két ország közötti közlekedési kapcsolatok erősítése, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítése, valamint a határ menti régiók versenyképességének javítása érdekében 2013-ban a két ország miniszterelnöke szándéknyilatkozatot írt alá egy átfogó határátkelőhely-hálózat fejlesztési program elindításáról. A megvalósítani kívánt fejlesztéseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Volodimir Csubirko, Kárpátalja megyei közgyűlésének elnöke 2015. január 23-án megállapodásban rögzítette.

A program keretében új határátkelőhely nyílik Nagyhódos-Nagypaládnál, a határátkelőhelyet jelentősen bővítik és teherforgalomra is alkalmassá teszik Beregsurány-Asztélynál, valamint új közúti hidat terveznek Szatmárcseke és Badaló között.

A közlemény szerint jelentős előrelépés a program megvalósításában a magyar–ukrán államhatáron lévő közúti határhidak üzemeltetési fenntartásáról és javításáról szóló megállapodás szövegének véglegesítése, és a kormány döntése a megállapodás aláírásáról. Ezzel meghatározták a közös határon található négy közúti határhíd karbantartásával kapcsolatos feladatokat, beleértve a Nagyhódos és Nagypalád közötti határhíd felújítását, amelyet Ukrajna vállalt, és amely feltétele az új határátkelőhely megnyitásának.