Új időszámítás az osztrák közlekedésben: jön az Airail

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. július 18. 10:25

Július 20-tól a Lufthansa csoporthoz tartozó, osztrák AUA légitársaság teljes egészében a sínekre helyezi át a Bécset-Salzburggal összekötő járatait.

A Bécs nemzetközi repülőtere és a salzburgi főpályaudvar közötti összeköttetést az AUA-járatszám alatt napi 31 alkalommal közlekedő railjet szerelvények biztosítják. Az új szolgáltatás neve Austrian Airail – olvasható a bécsi székhelyű GD Consulting szakmai blogjában. Az AUA foglalási rendszerében is elérhető Airail menetjegyhez csatlakozási garancia is jár: rendkívüli esetben a menetrendek borulása esetén is biztosítják az átszállási és továbbutazási lehetőséget az utasoknak.

Három órán belüli utazásoknál előnyt élvez ezentúl a vasút Ausztriában

Fotó: ÖBB / Wegscheider

Mint ismeretes, az AUA mentőcsomagjának része volt, hogy környezetvédelmi szempontok miatt a jövőben nem repülnek olyan desztinációkat, melyek három órán belül vonattal is kényelmesen elérhetőek.

Mivel Bécs és Salzburg két és fél órás menetidőn belül teljesíthető, így a döntésből adódó logikus lépés az Airial kapacitás növelése a két város között, így biztosítva Bécs hub funkciójának erősítését a vasút által is.

A januárban megalakult új osztrák koalíciós kormány programjának turisztikai fejezetét erősen áthatják a klímavédelmi szempontok - hívja fel a figyelmet Kovács Balázs. Az Ausztriában élő turisztikai szakértő, a GD Consulting partnere a jövőben a vasúti közlekedés részarányának további növekedést vetíti elő.

Az osztrák szövetségi kormány 2023-ig 300 millió eurós pótlólagos fejlesztési forrást szán a közösségi közlekedés fejlesztésére. Az eredetileg 4,5 milliárd eurós fejlesztési forrás megnövelést a koronakrízis gazdasági hatásiból való mielőbbi kilábalással indokolják. A pénzösszeg nagy részét a vasúti infrastruktúra fejlesztésére és klímavédelmi célokra szánják.

Az Österreich Werbung (ÖW) és a kilenc osztrák tartomány turisztikai hivatalának együttműködésében jelenleg zajló nagyszabású belföldi forgalomélénkítő-kampánynak ugyancsak célja a vasúti közlekedés ösztönzése. Az akció keretében látványos köztéri felületeken hívják fel a figyelmet a vasúttal történő utazás kényelmi és klímavédelmi szempontjaira. A nyári akció mobilitás-partnere az osztrák szövetségi államvasút: az ÖBB.

A vasúttársaság külön mikroszájtot is létrehozott a kényelmi szolgáltatások bemutatása és a kedvezményes helyjegyfoglalással kapcsolatos információk megosztás érdekében. Ausztriában a vasút egyre népszerűbb utazási forma a nyaralásukat tervezők számára is, részaránya folyamatosan nő, tavaly 16 százalékos részesedéssel bírt a belföldi utasok közlekedési portfóliójában.

Az ÖW T-Mona riportja szerint a vasúttal utazó belföldi turisták átlagos napi költése 174 euróra tehető, míg ugyanez az adat az autóval közlekedők esetében 150 euró.

Az AIRail szolgáltatás Németországban egyébként már évek óta működik, a frankfurti repülőteret köti össze gyorsvasúton az ország számos nagyvárosával, például Stuttgarttal és Kölnnel.