Új inszolvenciaalap Németországban tour operatoroknak

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 02. 12:09

Az utazási ágazat szereplői új pénzügyi alapot hoznak létre Németországban, amely védelmet nyújt az utasoknak a tour operatorok fizetésképtelenné válása esetén.

A német igazságügyi miniszter megállapodást írt alá az iparági szervezetek konzorciumával, melynek értelmében november elsejétől működni fog az új pénzügyi alap a konzorcium kezelésében – írja az fvw.com német szaklap.

A Thomas Cook bedőlésekor 2019 októberében utasok ezrei ragadtok külföldi repülőtereken, például a képen látható Palma de Mallorcán

Fotó: 123rf.com

Az új Német Utazásvédelmi Alap (Deutscher Reisesicherungsfonds, DRSF) nevű konzorcium tagjai a következők: Német Utazási Irodák Szövetsége (DRV) – 78%-os részesedés, Buszos Utaztatók Szövetsége (DRV) – 10%-os részesedés, illetve három kisebb szövetség: Forum anders reisen (FAR), Verband Internet Reisevertrieb (VIR) és ASR. A konzorcium nyitott más szakmai szövetségek számára is.

Azoknak a tour-operátoroknak, amelyeknek több mint 10 millió euró az éves árbevételük, kötelező lesz pénzügyileg hozzájárulniuk az alap létrehozásához. A cél az, hogy 2027 október 31-ig 750 millió eurós tőkét gyűjtsön a DRSV. A kisebb utazásszervőknek nem kötelező belépniük ebbe a körbe, ők továbbra is biztosítással vagy bankgaranciával fedezhetik magukat fizetésképtelenség ellen.

Amennyiben egy iroda csődbe menne a jövőben, akkor ez az új alap fogja visszafizetni a részvételi díjat azoknak az ügyfeleknek, akik végül nem tudnak emiatt elutazni. Az alapból fogják hazahozni külföldről a csőd miatt kint rekedt személyeket is.

A DRSF-et az igazságügyi minisztérium felügyeli majd, 11 fős felügyelőbizottságában a fogyasztóvédelem, az állam és az utazási ágazat is képviselteti magát.

A DRSF ügyvezető igazgatója, Andreas Gent becslése szerint körülbelül 150 németországi tour-operátor éves árbevétele haladja meg a 10 millió eurót, nekik kötelező lesz a belépés, rajtuk kívül további 150 kisebb utazásszervező is csatlakozhat az alaphoz önkéntesen.

Kapcsolódó cikkek