Új járatokat indít és kapacitást bővít Romániában a Wizz Air

Forrás: MTI / turizmus.com

 2022. szeptember 07. 14:56

A Wizz Air jelentős bővítést hajt végre Romániában, amelynek keretében öt repülőgéppel bővíti flottáját bukaresti bázisán, valamint növeli kapacitását több útvonalon. A román kormány bejelentette: segítséget nyújt a csődbe ment Blue Air külföldön rekedt utasaink.

A Wizz Air már szeptember 9-én újabb ülőhelyekkel bővíti a régió járatait, október 4-én pedig megérkezik az első új Airbus A321, mely a romániai flottában teljesít majd szolgálatot.

A bővítés részeként a Wizz Air három új útvonal bevezetését is bejelentette: Bukarestből Athénba, Prágába és Lárnakába repülhetnek az utazni vágyók. Ezen felül a járatok sűrűségében is növekedés várható több mint 30 meglévő útvonalon, köztük a legfontosabb célállomásokon: London, Róma, Milánó, Barcelona, Párizs, Brüsszel-Charleroi, Dortmund, Eindhoven, Madrid és Tel-Aviv. A légitársaság összesen 2,6 millió ülőhellyel bővíti a romániai piacot.

A Wizz Air emellett kedvezményes árakat is kínál a Blue Air csődje miatt bajba jutott ügyfelek számára.

Nagyon komoly kapacitásbővítést jelentett be Romániában a Wizz Air

Fotó: Wizz Air

A bukaresti bővítésekkel és a romániai hálózat új útvonalaival a Wizz Air megszilárdítja piacvezetői pozícióját a Bukarestből, Kolozsvárról, Bákóból, Iaşi-ból, Nagyszebenből, Craiováról, Suceavából, valamint Temesvárról közlekedő legnagyobb légitársaságként.

„Izgatottak vagyunk a Bukarestben és Romániában történő jelentős beruházás kapcsán. A 13,8 millió ülőhely – mely 36 romániai célállomás esetében kínál kibővített diszkont szolgáltatást –, valamint a Blue Air utasai számára felkínált kedvezményes jegyek alátámasztják a Wizz Air elkötelezettségét a román piac iránt.

Jelenleg közel 200 útvonalat kínálunk Romániából, így ezekkel a fejlesztésekkel és bővítésekkel megerősítjük piacvezető pozíciónkat a régióban" – mondta Evelin Jeckel, helyettes hálózatvezető.

 

Állami segítség a pórul járt utasoknak

A román kormány segítséget nyújt a BlueAir légi társaság leállása miatt külföldön rekedt román állampolgárok hazaszállításához - jelentette be a szerdai kormányülés elején Nicolae Ciuca miniszterelnök.

A miniszterelnök közölte, a Blue Air romániai diszkont légitársaság keddi leállása után több mint kétezer, külföldön rekedt román állampolgár kért segítséget az ország külképviseletein. Ezért a kormány segítséget kíván nyújtani a bajba jutott állampolgárai hazaszállításához.

A miniszterelnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az állami hatóságoknak vissza kell követelniük a helyzetet előidéző cégtől a társaság és az utasok megsegítésére fordított összeget.

A kormányülés végén Dan Carbunaru kormányszóvivő elmondta: a költségvetés tartalékalapjából ötmillió lejt (400 millió forint) utaltak át a Szállításügyi Minisztériumnak, hogy a Tarom román nemzeti légitársasággal és a Külügyminisztériummal együttműködve szállítsák haza azokat a román állampolgárokat, akik ezt igénylik.

A Blue Air légitársaság kedden bejelentette, hogy szeptember 6-tól 12-ig felfüggeszti valamennyi romániai járatát. A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság bankszámláinak a zárolását, így nem tudják fedezni a napi működési költségeket.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden elmondta, hogy a vállalat 28 millió lej (2,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel a román környezetvédelmi alappal szemben, ezért eljárás indult ellene.