Új kerékpárút épült Mórahalom határában

Forrás: turizmus.com

 2021. június 23. 18:01

Elkészült az új, négykilométeres kerékpárút a Csongrád-Csanád megyei Mórahalom és Ásotthalom-Kissor között. A több mint félmilliárd forintból, uniós támogatással megvalósult beruházást szerdán adták át.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, a biciklizés népszerűsítésének leghatékonyabb eszköze az infrastruktúra állapotának, minőségének javítása. A kormány 2030-ig 15 ezer kilométerre bővíti a kiépített és kijelölt bicikliutak hosszát Magyarországon.

A tavalyi országos forgalomszámlás adatai szerint - részben a járványhelyzet következtében -  negyedével-harmadával nőtt a hétköznapokon kerékpározók száma, a szabadidős forgalom pedig átlagosan 17 százalékkal emelkedett - közölte a politikus. Az államtitkár hozzátette:

A Dél-Alföldön élők több mint harmada használja fő közlekedési eszközként a kerékpárt. A vidék legforgalmasabb kerékpáros útvonala a békéscsabai Andrássy út, a második a szegedi Oskola utca.
Mórahalmon és térségében is folyamatosan fejlesztik a kerékpáros infrastruktúrát, négy beruházás már megvalósult a térségben, és legalább ugyanennyit még terveznek. Mórahalom és Ásotthalom-Kissor között négy kilométer hosszban épült új út, és felújították a városhatáron belüli egy kilométeres szakaszt. A hivatásforgalmi és turisztikai célokat egyszerre szolgáló fejlesztéssel a vajdasági Királyhalom irányába tartó összeköttetés első üteme épült ki. E szakasz az EuroVelo nemzetközi kerékpáros hálózat részeként növeli a kerékpáros közlekedés biztonságát, vonzerejét - mondta Mosóczi László.

[kép címe]

Fotó: [forrás]

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester megjegyezte, hogy a Magyarország és Szerbia között kialakult kapcsolatok ma már összehangolt infrastruktúra fejlesztést tesznek lehetővé a határ két oldalán, amelyek hozzájárulnak e kötelékek helyreállításához.

Polner Eörs (Fidesz-KDNP), a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke bejelentette: a következő hétéves fejlesztési ciklusban több mint 90 kilométer kerékpárút épül a megyében.