Patakvölgyek, dombok mentén kanyarog az új magyar–szlovák kerékpárút

Forrás: turizmus.com

 2023. november 06. 12:24

Lezárult a Hidasnémeti, Perény, Kenyhec, Abaújvár, Telkibánya településeket érintő kerékpárút-fejlesztés. Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megépített új kerékpárút összekapcsolja a térség turisztikai adottságait.
A projekt által létrehozott kerékpárút, az Aba-Greenway három magyarországi települést, Hidasnémetit, Abaújvárt és Telkibányát köti össze. A nyomvonal két szlovákiai településen – Perény-Hím és Kenyhec – is keresztülhalad. A fejlesztésnek köszönhetően 18,6 km hosszú új kerékpárúttal gyarapodott a térség. (Hidasnémeti: 5 km, Abaújvár: 3 km, Telkibánya: 6,3 km, Perény: 4,3 km).

A projektben kialakított Aba-Greenway, azaz zöld út, természeti képződmények, folyó- és patakvölgyek, dombok mentén húzódik.A kerékpárútnak köszönhetően a települések kulturális, természeti értékei közösen, egymást erősítve jelennek meg és az ide látogató turistáknak több napos aktív programlehetőséget kínálnak.

Átadták a magyar és szlovák településeket érintő kerékpárutat

Fotó: Dr. Hörcsik Richárd / Facebook

 

A zöld út mentén pihenőket alakítottak ki, padokkal, asztalokkal, sütőhelyekkel, háromnyelvű információs táblákat helyeztek el a tájékozódást segítve, valamint telefonos applikáció is segíti az élménydúsabb szabadidő eltöltést.

A turisztikai vonzerőn kívül ez a fejlesztés lehetőséget biztosít a helyi lakosoknak a települések közötti, mindennapos kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tételére is. A projekt az Európai Unió 1,85 millió eurós támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.