Új koncepcióval érkezik februárban a budapesti Fashion Week

Forrás: MTI

 2023. január 20. 11:47

Új koncepcióval rendezi meg a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a Budapest Central European Fashion Week-et (BCEFW) február 2. és 6. között Budapesten, négy helyszínen.

A 2023/24-es őszi-téli kollekciókat bemutató eseményen ezúttal kreatív prezentáció formájában mutatkoznak be a tervezők. Így a márkáknak lehetőségük nyílik arra, hogy egyedi és innovatív koncepciók mentén még inkább érvényre juttassák saját karakterjegyeiket és ezáltal jobban felkeltsék a szakma és a nagyközönség figyelmét – írja közleményében az MDDÜ.

A 15 magyar, két lengyel és két szlovák divatmárka prezentációi mellett több side event színesíti a programot, a Fashion Street-en pedig megnyílik a BCEFW pop-up store.

A tervezők prezentációi négy helyszínen zajlanak: a Nemzeti Táncszínházban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Néprajzi Múzeumban és az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében.A tájékoztató idézi Jakab Zsófiát, az MDDÜ vezérigazgatóját, aki a koncepcióváltásról az mondta, hogy stratégiai megfontolásból rendezik meg idén a prezentációval egybekötött bemutatókat a főváros ikonikus helyszínein. Szerinte több sikeres nemzetközi példa is bizonyítja, hogy egy ilyen kreatív esemény hatására megélénkül az érdeklődés az adott helyszín iránt.

Az eseményre látogató nemzetközi újságíróknak és a kiterjedt követőtáborral rendelkező véleményvezéreknek úgynevezett hospitality tourt szerveznek, amelyben a város szépségei mellett a magyar gasztronómiai kínálatot mutatják meg. "Célunk, hogy nemcsak a tervezők kreativitásán, hanem a helyszínek változatosságán keresztül is erősítsük Budapest regionális turisztikai szerepét és úgy általában véve az országimázst" – hangsúlyozta Jakab Zsófia.

A 15 magyar, két lengyel és két szlovák divatmárka prezentációi mellett több side event színesíti a programot, a Fashion Street-en pedig megnyílik a BCEFW pop-up store

Fotó: 123rf

Az MDDÜ 2023-ban hozta létre a divathetet támogató szakmai grémiumot, az Advisory Boardot, amelynek elsődleges célja a közép-kelet-európai divatszektor működésének és vonzerejének fejlesztése, a hatékonyabb támogatási rendszer kialakítása a hazai és régiós tervezőkre és a fiatal tehetségekre fókuszálva, valamint az aktuális, divatipart érintő kérdések megvitatása, figyelembe véve a különböző fenntarthatósági és technológiai szempontokat. A tanácsadói testületbe prominens, nemzetközileg elismert iparági szereplők kaptak meghívást.

Forintos-Szűcs Anita általános vezérigazgató-helyettes megemlítette: bíznak abban, hogy az Advisory Board nemzetközileg elismert tagjaival való közös munkában a Magyarországon bemutatott márkák a jövőben "új értékesítési szintre tudnak lépni".

Évente kétszer rendezi meg az MDDÜ a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb divateseményét. Az esemény kiemelt célja, hogy bekapcsolja a hazai divat- és designipart a nemzetközi szakmai vérkeringésbe, hosszabb távon régiós központtá alakítsa Budapestet, ezen keresztül is erősítve az országimázst.
Idén februárban olyan meghatározó nemzetközi médiumok képviselői vesznek részt az eseményen, mint az olasz, a cseh vagy az ukrán Vogue, a brit Forbes vagy az amerikai és szerb Elle magazin.