Új látnivalók, minősített túrák – sikeres volt az Idegenvezetők Világnapja

Forrás: turizmus.com

 2017. február 26. 14:36

Több ezren érkeztek a Bálnába vasárnap délelőtt, - ennek a szép tavaszi idő is kedvezett - hogy az Idegenvezetők Világnapja egyik kiemelt helyszínén tájékozódjanak a főváros turisztikai gasztronómiai és kulturális és turisztikai újdonságairól.

A rendezvény helyszínén sajtótájékoztatót tartott Bornemisza Miklós, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara turizmus és vendéglátás osztályának elnöke, Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője és Medzay Anikó, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezető Továbbképző Központjának vezetője.

Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a város imázsa javításában mekkora szerepe van az idegenvezetőknek, akiknek tudása, ismeretanyaga állandóan kell hogy  bővüljön, ahogy a főváros kulturális és más attrakcióinak köre is. Nagyon fontos, hogy az újdonságokkal megismertessék a hazánkba érkezőket, köztük olyanokat is, akik nem először látogatnak Budapestre. Ilyen például a BUM, a hamar népszerűvé vált bevásárló és tematikus utcák menedzsmentje, amely új körzeteket von be a turisták érdeklődési körébe, miközben az ottani vállalkozások iránti érdeklődést élénkíti.

A minősített idegenvezetők listája hamarosan felkerül a honlapjukra, ezt többen várták már.

Bornemisza Miklós arra mutatott rá, hogy ahol bármiféle turisztikai látnivaló van, ott rövidesen megjelennek a kisvállalkozások, termelők és szolgáltatók egyaránt. A turizmus húzóágazat és ezt azok is érzik, akik közvetlenül nem a szakmában, hanem annak „háttériparában" dolgoznak. Az idegenvezetők jelentős része egyébként pártoló tagja a BKIK-nak.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából több mint 50 vállalkozás vonult fel a Bálnában – az operalátogatástól a főzőkurzusokig és a világhírű gyomorkeserű múzeumáig - számosan kínálták érdekes programjaikat. Összefogtak ezúttal a különféle idegenvezetői szakmai szervezetek is. Több száz magyar érdeklődő vett részt – életében talán először - olyan vezetett túrákon, amelyeket általában külföldieknek tartanak és szinte mindenki úgy szállt le a buszokról, hogy olyan dolgokat tudott meg szülővárosáról, amiről eddig nem is hallott. Ez az idegenvezetők felkészültségét dicséri. Ők kulcsszerepet játszanak a turizmusban, hiszen a külhoni turista is velük találkozik – a hotelportáson kívül – talán először és az ő munkájuk, nyelvtudásuk, felkészültségük, kedvességük alapján ítéli meg – részben -. úti célját.

Medzay Anikó szintén kiemelte, mennyire fontos a főváros olyan kerületeinek megismertetése, amelyek kívül esnek a belvároson, mégis számtalan izgalmas látnivalóval bírnak, ilyen Budafok, de a Wekerle-telep vagy akár Újpest is. Hasonlóan pozitív ötlet, hogy bemutassák a már említett bevásárló és tematikus utcákat is.

Kapcsolódó cikkek