Új légitársaság alapításáról tárgyalnak a szlovének a Lufthansával

Forrás: turizmus.com

 2019. október 22. 11:31

Az új légitársaság a szeptember 30-án csődbe ment Adria Airways szerepét lenne hivatott betölteni.

Korábban arról cikkeztek a lapok, hogy a többségében állami tulajdonban lévő Croatia Airlines horvát légitársaság veheti át a csődközelbe jutott Adria Airways szlovén légitársaság piacát, most azonban úgy tűnik, egy másik forgatókönyv valósul meg.

Az AIRportal cikke szerint a szlovén gazdasági minisztérium államtitkára Frankfurtban tárgyalt a német légitársasági csoport képviselőivel.

Kérdés, mikor indulhat az új légitársaság

Fotó: Wikimedia Commons

A minisztérium közlése szerint jogi és szervezeti alternatívákkal is megpróbálják az Adria csődje utáni űrt betölteni, több érintettel is zajlanak már a tárgyalások. A szaktárca azonban leszögezte: mielőtt megalkotják az új nemzeti légitársaságot, tudniuk kell, hogy a Lufthansának milyen tervei vannak a régióban.

Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési miniszter a hírek szerint azt kezdeményezte, hogy 2020 februárjában indítsák el az új légitársaságot, amelynek flottájában 10-12 gép lehet. Korábban a miniszter azt is mondta, hogy a Lufthansa nélkül nem alapítanak új légitársaságot.

Kicsit másképp látja a helyzetet a szlovén miniszterelnök, Marjan Šarec szerint ugyanis egy 2-3 évig tartó támogatási periódus nélkül kockázatos lenne egy új nemzeti légitársaság megalapítása.

Eközben megindult az Adria Airways vagyonelemeinek értékesítése is, a felszámoló már meghirdette a folyamat elindítását, e szerint a biztos az Adria Airwayst egyben, vagy darabokban is eladná.

Kapcsolódó cikkek

Csődközelben az Adria Airways

2019. szeptember 30.