Új légitársaságok indulnak Ukrajnában és Szlovéniában

Forrás: turizmus.com

 2021. március 08. 14:12

Ukrajnában a márciusban induló – egyelőre engedélyekkel nem rendelkező – Bees Airlines már át is vette első két Boeing 737-800-as repülőgépét, míg Szlovéniában a csődbe ment Adria Airways korábbi pilótája indít légitársaságot.

Ugyan a koronavírus járvány harmadik hulláma még javában tombol a régiónkban, a járványhelyzet várható javulására és az utazási korlátozások enyhítésére készülve, több új légitársaság is tervezi a környező országokban az indulását.

Az ukrán Bees Airlines tervezi legkorábbra a kezdést, márciusban már utasokat szállítana, ehhez pedig átvette a lízingcégtől első két Boeing 737-800-as repülőgépét – írja az Airportal. Ezeket az online repülőgép-nyilvántartások adatai szerint 2010-ben gyártották, és korábban az Ukraine International Airlines is használta őket.

A légitársaság ugyan hiába tervezi ebben a hónapban az indulást, egyelőre engedélye még nincs a járatok üzemeltetéséhez. A Bees Airlines utazási irodákkal közösen népszerű afrikai nyaralóhelyekre, Marsza Alamba és Mombasába tervezi első járatait.

Ukrajnában, Szlovéniában, Montenegróban és Horvátországban is új légitársaságok készülnek az indulásra

Fotó: 123rf.com

A szlovén Adria Airways 2019 szeptemberében jelentett csődöt és el is bocsátották minden alkalmazottjukat. Az egyik Airbus A320-pilóta, a 22 éves tapasztalattal rendelkező Blaž Berdnik azonban nem adta fel, és saját vállalkozásba fogott az országban, több egykori kollégáját, iparági szakértőket és egy kínai befektetőt is meggyőzve, hogy csatlakozzon. A korábbi szlovén légitársaság pilótaakadémiájára alapozva jön majd létre a South East Airlines vállalat.

A South East Airlines fő profilja a charterjáratok lesznek, ehhez már most kötöttek szerződést utazási irodákkal. A tervek szerint a flottát kizárólag lízingelt, 180 utas befogadására alkalmas Airbus A320-asok alkotják majd, 2023-ra ezekből hatot szeretnének üzemeltetni.

Montenegró és Horvátország sem marad légitársaság nélkül: Horvátországban például két cég is megkezdi a működést a közeljövőben, míg Montenegróban a csődbe ment Montenegro Airlines helyett az állami tulajdonú ToMontenegro nevű légitársaság az idén nyáron indítaná el az első járatait. Ehhez a kormány két Embraer E195-öst vásárolt meg, az új cég első járatai Podgoricából és Tivatból Belgrádba repülnek majd.