Új múzeum mutatja be a fal történetét Berlinben

Forrás: MTI

 2016. március 29. 13:54

Új múzeum mutatja be Berlinben a német fővárost és egész Európát csaknem harminc évig kettéosztó fal történetét.

A húsvéti hétvégén megnyitott magánmúzeumot a fal leghosszabb megmaradt szakaszánál, az East Side Gallery-nél rendezték be. A Spree folyó partján húzódó 1300 méteres falszakasz végénél, az Oberbaumbrücke nevű világhírű emeletes híd tövében álló egykori raktárépületben kialakított múzeum legfőbb jellegzetessége, hogy kevés a szöveg és sok a színes kép, illetve a mozgókép.

Az állandó kiállítás 13 termen keresztül a fal felépítésétől a ledöntéséig (1961-1989) a hivatalosan antifasiszta védőfalnak nevezett határőrizeti rendszer teljes történetén végigvezet, és a világpolitikai összefüggések mellett a fal és a hétköznapi élet összefüggéseit is tárgyalja. Így például bemutatja azoknak a nyugat-berlini gyermekeknek a sorsát, akik belefulladtak a Spree-be, mert játék közben beleestek a Kelet-Berlinhez tartozó folyóba, és nem tudták kimenteni őket, mert a keletnémet határőrök nem segítettek, a nyugat-berlini mentőknek pedig nem volt felhatalmazásuk vízre szállni, vagy nem mertek, mert féltek, hogy a folyó túlpartjáról lőnek majd rájuk.

A The Wall Museum East Side Gallery a negyedik "falmúzeum" Berlinben a Bernauer Strassén lévő központi emlékhely és kutatóközpont, a Checkpoint Charlie nevű egykori átkelőhelynél működő magánmúzeum és a szintén a Checkpoint Charlie-nál felállított látványosság, Yadegar Asisi panorámaképe, az "Asisi-körkép" után.

A magánbefektetők által finanszírozott vállalkozás szervezői szerint a kiállítás koncepcióját szakértők mellett a fal ledöntése körüli évek számos vezető politikusával, köztük Hans-Dietrich Genscher volt német és James Baker volt amerikai külügyminiszterrel, valamint Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkárral folytatott beszélgetések révén dolgozták ki.
Az első látogatói reakciók a kiállítást tartalmát illetően kedvezőek, de sokan túlzásnak érezték a 12,5 eurós (csaknem 4 ezer forintos) belépődíjat.