Új múzeumi tengely Budapesten: Aranyturizmus

 2010. június 16. 15:20

A tavaszi szezon igazi sikertárlata volt a Zelnik-gy?jtemény egyedülálló távol-keleti aranymaszkjainak bemutatkozása a Néprajzi Múzeumban. A teljes kollekció hamarosan méltó otthonra lel egy újjászület? Andrássy úti palotában. Átadásával nemcsak egy új attrakció, de a H?sök teréhez kapcsolódó, új múzeumi tengely is létrejön a f?város reprezentatív sugárútján.

Még idén ősszel megnyílik az Andrássy út 110. számú házban a Kogart Házzal szomszédos palotában, a Kelet-Ázsia művészetét bemutató múzeummal átellenben Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranyháza.


Unikális látványosság

A gyűjtő kamaszkora óta vonzódik a távoli Kelethez. Ösztöndíjasként a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében Délkelet-Ázsia és Vietnam szakon végzett, ahol a német, japán, francia és orosz nyelv mellé megtanulta a vietnami, a khmer és a laoszi nyelvet is. 1975–82 között diplomataként állomásozott Vietnamban és Kambodzsában, jövedelmét a helyi régiségek és szakkönyvek vásárlására fordította. Betegsége miatt hazatérve Európába előbb Brüsszelben, majd Strasbourgban teljesített külügyi szolgálatot. 1992-ben alapította meg tanácsadó cégét.

Műkincsek iránti szenvedélye az évtizedek múltán sem lanyhult, s a mintegy 40 éves munkájának köszönhetően több mint tizenhatezer darabos gyűjteményre tett szert. Akad közöttük elefántcsontból, kőből, agyagból, bronzból, különböző nemesfémekből készült alkotás, szobor, festmény és díszes fabútor is. Bár Svájcban, Franciaországban és Belgiumban is örömmel látták volna, ha ott teszi közkinccsé gyűjteményét, ő Budapestet választotta. Amíg befogadásukra elkészül az Andrássy úti épület, külföldi és hazai bankok széfjeiben őrzik a legféltettebb darabokat.


300 milliárdnyi kincs

Zelnik István öt éve tudományos igénnyel dolgoztatta fel gyűjteményét, amelynek része egy 2000 (!) arany- és ezüsttárgyból álló kollekció. Közülük 100-150 alkotás felbecsülhetetlen, mivel nem létezik, vagy legalábbis nem ismert belőlük másodpéldány. Értéküket 1,5 milliárd dollárra becsülték, amely átszámítva 300 milliárd forintot tesz ki.

Az aranytárgyak négy csoportba oszthatók: a Vietnam területén a 8–15. század között virágzó tyám fejedelemség arany- és ezüsttárgyaira, szobraira, a Khmer Birodalom kincseire, a délkelet-ázsiai magas fennsíkok letűnt királyságainak szobraira, rituális tárgyaira, valamint az ázsiai aranymaszk- és szoborgyűjteményre. Ez utóbbiak teljességükben láthatók lesznek az új múzeumban. A gyűjtemény mindeddig teljesen ismeretlen volt a nagyközönség előtt. A Néprajzi Múzeum június 20-án záró, ázsiai aranymaszkokat bemutató budapesti tárlata egyúttal a gyűjtemény világpremierje is volt.


Keleti arany háromszög Budapesten

Nem véletlen az Andrássy úti helyszínválasztás sem, hiszen így a Hopp Ferenc és a Ráth György múzeumoktól karnyújtásnyira nyílhat meg az Aranyház. A három kulturális intézmény együttesen a távoli Kelet- és Belső-Ázsia, valamint az indiai szubkontinens és Délkelet-Ázsia kultúrájáról átfogó képet adhat az érdeklődőknek.

Műtárgyaik a magyar, valamint a külföldi gyűjtők és művészetkedvelő utazók érdeklődésére egyaránt számít. Az állandó kiállítás mellett a kincsekből összeállított utazó tárlatokkal kívánják a jövőben ráirányítani a figyelmet az itthon látható teljes gyűjteményre, amivel „aranyturisták” sokaságát csábíthatják Budapestre.

Fülöp Csilla

 

TÖBB MINT GYŰJTŐ

Zelnik István azonban nemcsak gyűjti, de pártolja is a régi korok művészetét. 2007-ben alapította meg a Magyar Indokína Társaságot, amely a 10. századi khmer királyság fővárosának, Koh Kernek feltárását tűzte ki célul. A városban valaha 60-80 templom működött. Szerződést kötöttek a kambodzsai kormánnyal a dzsungel által elnyelt város feltárására, melynek költségeit a társaság fedezi. A megtalált kincsek 15 százaléka a Zelnik-gyűjteményt fogja gazdagítani, 85 százaléka Kambodzsát illeti. A feltáráson együtt dolgoznak a Szingapúri Egyetemmel és a Jelen János orientalista által vezetett Magyar Angkor Alapítvánnyal. Jelen János egyúttal a Zelnik-gyűjtemény gondozója és a leendő múzeum igazgatója is. A szakember-utánpótlásról is gondoskodnak, mivel magyar és keleti diákok részére ösztöndíjakat alapítottak, utóbbiak majdan hazánkban folytathatják tanulmányaikat és kutatómunkájukat.

A Zelnik-gyűjtemény anyagát 20 albumban tervezik közzétenni, ebből eddig 4 kötet jelent meg angol nyelven.

Az új gyûjtemény a Kogart Ház közvetlen szomszédja lesz, az intézménynek otthont adó, 1876–77-ben épült Andrássy úti egyemeletes villát tulajdonosától, a Kogart Ház gazdájától, Kovács Gábortól bérlik hosszú távra. Bemutatóhellyé történő átépítése, a mellette létesülő könyvtár, valamint kutatóközpont a Magyar Indokínai Társaság, illetve Zelnik István magánvagyonából, minden állami és egyéb támogatás nélkül valósul meg.