Új nemzetközi repülőtér nyílt a kelet-kínai Csingdaóban

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 17. 09:37

Hivatalosan is megkezdte működését a Qingdao Jiaodong Nemzetközi Repülőtér (TAO reptéri kóddal), egy új légikikötő, Kelet-Kína Santung tartományában.

A repülőtér 4F besorolású, ami a legmagasabb a kínai repülőterek osztályozásában, amely képes nagy repülőgépek kezelésére, beleértve az Airbus A380 -at, a világ legnagyobb utasszállító repülőgépét – közölte a csoport. Az új repülőtér üzembe helyezésekor a korábbi légi bázist, a Qingdao Liuting Nemzetközi Repülőteret pedig bezárták - idézi a Qingdao Airport Group közleményét a silkroadhungary.hu.

Az új repülőtér befejezett első szakasza 16,25 négyzetkilométeres területet foglal el, a teljes beruházás összköltsége közel 36,04 milliárd jüant (kb 5,56 milliárd dollárt) tesz ki. A tervek szerint a repülőtér várhatóan évi 35 milliós utast, 500 000 tonnányi teherforgalmat és 300 000 repülőgép fel- és leszállást képes kezelni 2025-ig.

A repülőtér Csingdaót mintegy 130 belföldi desztinációval köti össze, beleértve a legtöbb kínai nagyvárost és régiót. Ugyanakkor mintegy 50 tengerentúli nagyváros, köztük 17 japán és koreai desztináció is közvetlenül elérhetővé válik innen.

A repülőtér, mint jelentős közlekedési csomópont, hozzáférést biztosít az utasoknak a metróhoz és a nagy sebességű vasúti szolgáltatásokhoz.

Megnyitott az új repülőtér Csingdaóban

Fotó: Qingdao Airport Group

A repülőtér megnyitásával kényelmesebb lesz az üzletemberek számára, különösen a külkereskedelmi ágazatban, hogy eljussanak ügyfeleikhez a világ bármelyik táján – mondta Seol Kyu Jong, Csingdaóban élő dél-koreai üzletember, aki szerint az új repülőtér előnyeit használó, kibővített logisztikai hálózat jelentősen csökkenti a szállítási költségeket is.

A repülőtér fejlesztésének második üteme is elindult. Elkészülte után a Jiaodong repülőtér képes lesz évi 55 milliós utasforgalmat, 1 millió tonna rakományt és 452 000 repülőgép fel- és leszállást kezelni 2045-ig.