Új pumpapálya lüktet a Bakony szívében

Forrás: turizmus.com

 2022. március 18. 12:22

Az Országos Bringapark Programnak és a zirci közösség összefogásának köszönhetőn újabb pumpapálya létesült hazánkban. A 180 méter hosszú, szabadtéri bringás létesítmény közvetlenül a tavaly elkészült kerékpárút mellett fekszik Zircen.

Hazánk legmagasabban fekvő városa, a Magas-Bakonyban található Zirc számos nevezetességéről ismert. A településen található Ciszterci Apátság és Bazilika, a Bakonyi Természettudományi Múzeum, a Mayer-tó vagy a Zirci Arborétum mind felfedezésre hívja az utazás szerelmeseit.

Azonban ezek az attrakciók most egy újabb elemmel bővültek, hiszen a település feliratkozott a bringaparkokkal rendelkező települések listájára.

A turisztikai látnivalókért idelátogató vendégeknek, valamint a helyi fiataloknak és sportolóknak immár Zircen is van lehetőségük egy 1.000 négyzetméter alapterületű, kerékpárszerelő- és pihenő pontokkal kiegészült pumpapályán lazítani, valamint tréningezni.

Zircen 180 méter hosszú, szabadtéri bringás pumpapályát hoztak létre a tavaly elkészült kerékpárút mellett

Fotó: Aktív Magyarország

A helyi önkormányzat tulajdonában lévő területen a bringapark létrehozásával az ACÉL-VAKOND Kerékpáros Sportegyesület egy sport és szabadidős komplexum első elemét valósította meg, amely a város központi részén, de mégis egy csendes, gépjármű-forgalomtól mentes, zöldövezeti területen helyezkedik el.

Az aszfaltozott pumptrack pálya a bringásokon túl helyet ad gördeszkásoknak, rollerezőknek és görkorisoknak is. A pálya különlegességét tovább fokozza, hogy az állami támogatást példaértékű helyi összefogás egészítette ki, melyet az önkormányzat is patronált. A pályarendszer fenntartási és karbantartási munkáit pedig szintén a sportegyesület vállalta magára.

A beruházás költségének felét – 11 millió forintot – az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda állta, a másik felét pedig helyi civilek, vállalkozók, valamint civil szervezetek rakták össze. A projektet összefogó ACÉL-VAKOND Kerékpáros Sportegyesület célja az volt, hogy mind a helyi fiataloknak, mind a turistáknak, mind pedig a hobbi- vagy versenysportolóknak legyen lehetőségük egy, a régióban egyedülálló bringapályán kikapcsolódni, edzeni.

Az Országos Bringapark Program sikerét jól mutatja, hogy a kormány idén több mint 740 millió forintos támogatást nyújt ilyen létesítmények építésére, így a kerékpáros pályák száma év végére eléri a 104-et.

Fontos, hogy a támogatás legfeljebb a költségek 50%-ának erejéig kérhető, a fennmaradó részt az építtetőnek kell vállalnia. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) a kezdetektől részt vett szakmai partnerként a pályázatok elbírálásában, a program operatív lebonyolítását pedig az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) végezte.