Új rend szerint járnak majd a vízibuszok Velencében

Forrás: MTI

 2013. szeptember 11. 16:51

A vízibuszok, vaporettok útvonalainak módosításával igyekszik nagyobb közlekedési biztonságot teremteni Velence városa a Canal Grande csatornáján.

A velencei önkormányzati testület a héten szavaz az augusztusban kidolgozott 26 pontos forgalmi biztonsági tervről. Honlapján (comune.venezia.it) azonban már közölte, milyen változások várhatók annak érdekében, hogy a Canal Grandén mindenki számára biztosabb legyen a közlekedés.

"Gondolások, taxisok, a magán- és közkézben levő vizibuszok utasai és vezetői számára is" - hangoztatta Ugo Bergamo, a velencei önkormányzat tömegközlekedési felelőse a projektet bemutató sajtótájékoztatón.

A Canal Grande biztonságát mindenekelőtt a vaporettók útvonalának és menetrendjének módosításával akarják elérni. A 2013-2014-es téli időszakban a vizibuszok egyes és kettes számú járatának gyakoriságát az eddigi tíz percről tizenkettőre emelik a torlódás elkerülésére. Csúcsidőben óránként egy úgynevezett expressz-járatot is beiktatnak.

 

2014 tavaszi-nyári időszakában, vagyis a turistaszezonban, a vaporettók egyetlen, meghosszabbított útvonalon haladnak a Canal Grandén: a Tronchetto állomástól a Lidóig. Menetidejük is hosszabb lesz, hogy az állomásokon ne kelljen sietni a be- és kiszállással. A vizi állomások mólóit bővítik az utasok biztonságosabb befogadására.

A biztonsági intézkedések bevezetését a Canal Grandén augusztus 17-én történt baleset tette szükségessé. Egy gondola és egy vaporetto összeütközésében egy német turista életét veszítette.

A biztonság jegyében az óriás méretű tengerjáróhajóknak a Velencébe való behajtását is minél előbb betiltjuk - hangoztatta Andrea Orlando környezetvédelmi miniszter a La Stampa napilap szerdai számában. Orlando elmondta, hogy 2010-ben 629 tengerjáró úszott be a szigetek közé, 2012-ben 661 és az idei első félévben már hét százalékkal emelkedett a számuk.