Új technológia az Utazom.com és a Travelport közötti együttműködésben

Forrás: turizmus.com

 2016. október 20. 13:02

A népszerű utazási portál mostantól a Travelport Universal API-t használja.

A Travelport (NYSE:TVPT), amely a világ egyik vezető, utazási disztribúcióval foglalkozó technológiai vállalata, a mai napon bejelentette, hogy kiemelt ügyfele, az Utazom.com utazási iroda is bevezette weboldalán a Travelport legkorszerűbb technológiáját biztosító Universal API-t (API – Application Programming Interface: az utazási szolgáltatások foglalási rendszerének teljes tartalmához enged hozzáférést egy programozási felület segítségével).
Ez több szempontból is fontos előrelépés. Egyrészről, az Utazom.com mostantól szélesebb körű tartalomhoz és funkcionalitáshoz fér hozzá, egy egyszerűbb, könnyebben kezelhető programrendszer használatával, aminek hatására a www.utazom.com felhasználói a későbbiekben jóval hamarabb férhetnek hozzá új utazási szolgáltatásokhoz vagy foglalási eszközökhöz.

Továbbá, a Travelport ezzel a termékkel egy egységesebb, rugalmas hozzáférést biztosít a foglalási rendszeréhez, amely lehetővé teszi online utazási irodai ügyfelei számára, hogy az így elérhető utazási tartalmat a saját igényeire szabva, egyedi módon jelenítse meg látogatóinak az interneten.
Ez a Travelport ún. nyitott platform koncepciója, amihez a Universal API bevezetésével az utóbbi időben több nagy nemzetközi online utazási iroda is csatlakozott. Az ’Open Platform’ a Travelport egyik fontos stratégiai eleme, amelynek köszönhetően 2015-ben világszerte már 1100 regisztrált fejlesztő kezdte meg munkáját, hogy az uAPI használatával létrehozza, vagy tovább fejlessze saját webes alkalmazását.

Az Utazom.com ezzel az új eszközzel egy hatékony kereső, árösszehasonlító, foglalási és fizetési funkciókat is magában foglaló technológiát vezetett be, ami által vezető online utazási irodához illően kisebb erőforrás igénybevételével, gyorsabban reagálhat a repülőjegy értékesítés és általában az utazási szolgáltatások piacának egyre gyakrabban változó kihívásaira.
Kiváló példa erre a Travelport Universal API egyedülálló megoldása a légitársaságok által egyre gyakrabban alkalmazott kiegészítő szolgáltatások (ancillaries) megjelenítése és foglalása. Eddig az online utazási irodák komoly nehézségekbe ütköztek, ha minden olyan szolgáltatást szerettek volna megjeleníteni és biztosítani látogatóiknak, amit egy légitársaság a saját weboldalán kínál (poggyász, fizetős ülőhely, wifi, a’la carte menü, stb.). Az uAPI technológiája erre is megoldást kínál, így a repülőjegyek árösszehasonlítása során az utazom.com közönsége a kiegészítő szolgáltatások foglalásának folyamatos bevezetésével egyre több és több információt és választási lehetőséget kap, mint amit eddig a hasonló weboldalakon látott.

Az Utazom.com a Travelport több éve lojális ügyfele, működését utazási magazinként kezdte, a népszerűség hatására ebből nőtt ki később az utaztatási üzletág. Először utazási csomagok szervezésével és értékesítésével bővítették tevékenységüket, majd később elindították a repülőjegy értékesítést is. Az ország leglátogatottabb utazási portáljaként felelősségüknek érzik a magas szolgáltatási színvonal biztosítását ügyfeleik számára. A mai bejelentés nyomán, az új technológia mindehhez bizonyosan hozzájárul majd.

Habóczki Zsolt, az Utazom.com repülőjegy-értékesítési igazgatója elmondta: „Az utazom.com nemcsak megfelelni kíván a folyamatosan változó repülőjegy értékesítési környezet kihívásainak. Elébe megyünk a változásoknak, hogy vásárlóink számára a legkényelmesebb és legteljesebb vásárlási élményt nyújthassuk. Ebben a kihívásban megfelelő partnerünk a Travelport. Meggyőződésünk, hogy a folyamatosan fejlődő uAPI technológia segítségünkre lesz a megcélzott vásárlói élmény elérésében és üzleti céljaink teljesítésében.”

Bíró Balázs, a Travelport Hungary country managere hozzátette: „Örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük az Utazom.com számára nyújtott szolgáltatásaink kibővítését. Azzal, hogy az értékesítési platformunkhoz mostantól az Universal API segítségével kapcsolódik, az Utazom.com az általunk biztosítható leggazdagabb tartalomhoz és funkcionalitáshoz fog hozzáférni, ami lehetővé teszi számukra, hogy ügyfeleiknek a legjobbat adhassák. Az Utazom.com a Travelport igen fontos partnere Magyarországon, és büszkék vagyunk, hogy együtt dolgozhatunk velük.” (x)