Új törvény korlátozhatja a rövid távú lakáskiadást Portugáliában

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 16. 18:07

Egyre több helyen probléma, hogy a városközpontokból a helyi lakosok kiszorulnak a bérlakáspiacról a turisztikai célú lakáskiadás miatt. Portugália egy törvénymódosítással ezt a helyzetet szeretné megoldani.

A portugál Mais Habitação (Több lakáslehetőség) törvény, amelyet július 19-én fogadott el a parlament, arra törekszik, hogy a lakhatási piacot elérhetőbbé tegye a helyi lakosok számára.

Bár - leginkább a turizmusnak köszönhetően - Portugália gazdasága fellendült az elmúlt években, ez a lakásárak és a bérleti díjak emelkedését is eredményezte a népszerű úti célokban. A lisszaboni ingatlanoknak például több mint 6 százaléka, míg a portói ingatlanoknak 7,4 százaléka turisztikai szálláshelyként van nyilvántartva - írja a CNN.

Az új törvény kimondja, hogy az "alojamento local (AL)” vagyis „helyi turisztikai szállás" kategóriába sorolt ingatlanokra - amelyek közé tartoznak a 10 szobánál kisebb vendégházak, valamint a hostelek és az Airbnb-szerű ingatlanok is - szigorú új szabályok vonatkoznak.

Az új egységek megnyitása 2030-ig gyakorlatilag meg lesz tiltva (az alacsony népsűrűségű településeket, illetve a különálló házakat és villákat kivéve), a működési engedélyeket pedig ötévente meg kell majd újítani. A településeknek lehetőségük lesz arra is, hogy felfüggeszthessék az engedélyek kiadását, ha lakáshiányt állapítanak meg. A szálláshelyekre emellett súlyos új adókat is kivetnek (az ingatlanadó is emelkedni fog és egy új, 15 százalékos adónem is bevezetésre kerül), amelynek köszönhetően egyesek szerint sok családi vállalkozás tönkremegy, illetve az ország növekvő turisztikai iparát is átalakítja majd.

A kormányszóvivő egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a hosteleket és a vendégházakat nem érinti majd a törvény, a jelek szerint inkább a rövid távú bérbeadást célozza. A jogszabály szövegezésében azonban sehol nem található meg, hogy ezek nem tartoznak a kategóriába.

Egy, az Associação Hostels de Portugal (AHdP) által készített jelentés arra figyelmeztet, hogy a jogszabály "az egész ágazatot tönkreteheti". Az AhdP közleményben figyelmeztetett arra, hogy ez "az üzleti szerkezet tönkretételét, munkahelyek ezreit és a létesítmények bezárását okozhatja annak reményében, hogy a lakhatási problémák megoldódnak - ami nem fog megtörténni".

Portugáliában összesen nagyjából 110 ezer rövid távú bérlemény van regisztrálva, főként a tengerparton, amelyek a portugáliai vendégéjszakák 42%-át adják

Fotó: 123rf.com

Portugáliában összesen nagyjából 110 ezer rövid távú bérlemény van regisztrálva, főként a tengerparton, ezek adják a portugáliai vendégéjszakák 42%-át. A szálláshelyek többsége magántulajdonban van, és második otthonként, családi nyaralóként funkcionál alapvetően. Sokak szerint ha a törvény arra kényszeríti a tulajdonosokat, hogy ne adják ki többé ezeket az ingatlanokat a turistáknak, akkor sem nő majd a lakásállomány, csak az év 11 hónapjában üresen állnak majd az ingatlanok.

A kormányszóvivő a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy nincs olyan javaslat, amely a helyi szálláshelyek megszüntetésére vagy a jelenlegi engedélyek visszavonására irányulna. "Az ebben az ügyben hozott intézkedések nem a szálláshelyeket szeretné megszüntetni, hanem össze szeretné hangolni azok működését a lakásigényekkel" - közölte.

Az iparág más, nem érintett szereplői is bírálták a törvényt. Az AHRESP, a szállástulajdonosok szövetsége nyilatkozatot adott ki, amelyben "több ezer munkahely" elvesztését jósolta, és arra figyelmeztetett, hogy a törvénnyel "óriási turisztikai kockázatot" vállalnak. Lisszabon és Porto polgármesterei közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azzal vádolták a kormányt, hogy "ki akarja irtani" az iparágat.

A törvény most a portugál elnök előtt várja, hogy jóváhagyja, vagy megvétózza és az ország alkotmánybíróságához küldje tovább.