Új trendek az üzleti utazásban

 2014. április 10. 12:32

A Travelport által végzett kutatás szerint az üzleti utazók gyakran hosszabb időt töltenek a levegőben , mint a földön. Ezek a "repülő látogatások" új trendet jelentenek, mely szerint az üzletemberek egyre inkább hajlandóak nagy távolságot megtenni, hogy személyesen találkozhassanak ügyfeleikkel.

Az elmúlt 12 hónapban több mint egymillió üzletember tett meg 20 órás vagy annál hosszabb utat olyan célállomásokra, mint például Kína vagy Japán , hogy aztán kevesebb mint 12 órát töltsön el az országban.

Tavaly az első három legnépszerűbb üzleti úticélra utazók £ 3,4 milliárd fontot költöttek repülőjáratokra, de kevesebb, mint fél napot töltöttek ezekben az országokban.

 

Hova tartanak az üzleti célból utazók?

Az Egyesült Államok ( 13%) , Hong Kong ( 9%) és Kína ( 6%) vezetik a távolsági úti célok listáját. Ezekben az országokban 12 órát vagy kevesebb időt tölt el az üzletemberek 50%-a. Meglepő módon Ausztrália is a csúcstartók közelében van, mintegy 134.800 utas kevesebb mint 12 órát tölt itt, annak ellenére, hogy több, mint 40 órás utat tesz meg Európából.

Ezzel szemben olyan úti célokon, mint Egyiptom, Pakisztán és Törökország, - melyekről azt gondolnánk, hogy jelenleg inkább el akarnak kerülni az emberek - hosszabb időt töltenek az üzleti célból utazók.

A megkérdezetteknek közel egyharmada (28%) utazott messzire, hogy egy fontos találkozón részt vegyen és közel egyhatoda (16%), hogy személyesen írjon alá egy üzleti megállapodást. A felmérés azt is kimutatta, hogy több mint 270 ezren tettek meg 20 órás vagy annál hosszabb utat munkaerő keresés céljából.

 

Az életkor nem minden

Bár az életkor meghatározó tényező, a felmérés eredménye tartalmaz néhány meglepetést. Míg az 55 évnél idősebbeket nagy valószínűséggel küldik olyan célállomásokra, mint Nyugat-Európa és Ázsia, a 18 és 24 év közöttiek gyakrabban utaznak Észak-Amerikába, a Közel-Keletre és Japánba, mint idősebb társaik.

"Nem vagyunk meglepődve, hogy az üzleti célból utazók a távolabbi úti célokra egyre inkább a "repülő látogatásokat" választják. A személyes találkozók az üzleti kapcsolatok építésénél vagy a döntéshozatalnál legyőzhetetlenek. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a megkérdezett emberek többsége még mindig úgy dönt, hogy külföldre repül a fontos üzleti megállapodások vagy találkozók érdekében. Még a gazdasági visszaesés idején is így volt, amikor a cégek az utazási költségvetést visszafogták. Az üzleti kiadások egyre nőnek és 2014-ben további 3,4%-os emelkedési rekordot várunk. Az elmúlt néhány évhez képest inkább a tengerentúli utak számának és az üzleti ügyfelek szórakoztatási költségének növekedése várható," nyilatkozta Damiano Sabatino, a Travelport nyugat-európai alelnöke és ügyvezető igazgatója.

"A kutatásunkból láttuk, hogy annak ellenére, hogy a közelmúltban (2012-2013) a tengerentúli utak száma csökkent, az elkövetkező években az üzletemberek 48%-a az utazások számának emelkedését várja. A fiatalabb korosztályú üzletemberek utazása is növekszik, ami igazán egészséges." - folytatta Damiano." Ez azt mutatja, hogy a technológiai fejlődés ellenére a személyes találkozóknak még mindig nagy az értéke."