Új tulajdonosa lehet az Aer Lingusnak

Forrás: turizmus.com

 2015. január 29. 15:03

Az Aer Lingus megfontolja a British Airwayst is birtokló International Airline Group (IAG) 1,4 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát.

Az IAG két korábbi ajánlatára az ír fuvarozó nemet mondott, a mostani, részvényenkénti 2,55 eurós licitet azonban a cég igazgatótanácsa már komolyan veszi. Ehhez azonban két legnagyobb tulajdonosa – a 29,8 százalékot birtokló Ryanair, illetve a 25,1 százalékkal rendelkező ír kormány – beleegyezésére is szükség van. Ír lapinformációk szerint a parlament közlekedési bizottsága is napirendre tűzi a javaslatot, a képviselők egyelőre megosztottak a kérdésben, más források szerint különösen a légitársaság londoni slotjai értékesek a befektetők számára. A szakszervezetek azonban aggódnak a tranzakció miatt, amely szerintük munkahelyek elvesztését és útvonalbezárásokat eredményezhet.

 

Az IAG ajánlata szerint az Aer Lingus továbbra is önálló brand marad, saját menedzsmenttel és üzemeltetéssel, és a cég vezetői akár az ír kormányt is meggyőzik arról, hogy szándékuk szerint a légitársaság biztos és hosszú jövő jövő elé néz. Írország lokációjából adódóan különösen az Észak-Amerika és Európa közötti forgalom erősítésében játszhat szerepel, amelyben az American Airlinesszal, az IAG legfontosabb amerikai partnerével való szorosabb kapcsolat is segíthet. (Az Aer Lingus ráadásul különleges engedéllyel is rendelkezik: a légitársaság transzatlanti utasai már Dublin és Shannon repülőterén áteshetnek az amerikai belbiztonsági vizsgálaton, így gyakorlatilag belföldi utasként érik el célpontjukat az USA-ban. Ráadásul a cég észak-amerikai útvonalhálózata is dinamikusan növekszik, a nyári szezonban már napi 12 járat közlekedik az egyesült államokbeli metropoliszokba.)

A londoni székhelyű IAG a British Airways mellett a Vueling és az Iberia tulajdonosa. A cég vezérigazgatója, Willie Walsh karrierját Aer Lingus-pilótaként kezdte, majd 2001–2005 között vezette a céget.