Új vezérigazgatóval és új gépek lízingelésével előre menekül a veszteséges Tarom

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. október 16. 17:36

Új vezérigazgatót neveztek ki a román állami légitársaság élére, amely most a géppark egységesítésével, restrukturálással próbálja lefaragni a veszteségeit, amelyre esélyt ad a szállított utasok számának emelkedése is.

Legalább egy évtizede húzódik a Tarom flotta egységesítése. A kérdés eddig az volt, hogy Airbus, vagy Boeing gépekkel bővítsék a gépparkot. Most a jelek szerint megszületett a döntés, és a légitársaság az amerikaiakat választja, miután egy, az economica.net által nyilvánosságra hozott Tarom-dokumentum szerint új Boeing 737 MAX 8 gépeket állítanak forgalomba.

Még 2018-ban, az akkori közlekedési miniszter öt ilyen repülő beszerzésére kötött szerződést 586 millió dollár értékben, most pedig bejelentették, hogy 2024-ben tovább négy MAX 8-ast lízingelnek majd.

Közben a flotta-takarítás is elkezdődött: tavaly már értékesítettek négy darab régi Boeing 737-300-ast, idén pedig a karibi InterCaribbean Airways légitársaság vette meg a hét ATR 42-es típusú repülőjüket, év végéig pedig el szeretnék eladni a meglévő négy Airbus A318-ast is.

Mivel a cég alkalmazottainak a száma is messze meghaladja az optimálist, 2020-ban meghirdették az „önkéntes felmondás” programot. Ennek keretében 2022 végéig 231-en távoztak, így a cégnél 1219 dolgozó maradt.

A Tarom tavaly 2,32 millió utast szállított, ami 50%-kal több mint egy évvel korábban, és a járatok töltöttsége is emelkedett a 2021-es 71,30 százalékról 82,23 százalékra. Ám ez még mindig kevésnek bizonyult, mert a charter-járatok drasztikus csökkentése visszahúzta a légitársaságot: 2021-ben 428 ezer utast szállítottak charteren, tavaly viszont csupán 284 ezret.

tarom

A légitársaság a 2022-es évet 274,6 millió lejes (kb. 55,3 millió euró) veszteséggel zárta, ezt próbálja most lefaragni

Fotó: Tarom/Facebook

A légitársaság által kibocsátott dokumentum elismeri, hogy a charter-piacon hatalmas a konkurencia, és a Taromnak nincs elegendő gépe sem, hogy meghatározó szereplővé váljon, mert számukra a charter csak kiegészítő tevékenység a menetrendszerinti járatok kiszolgálása mellett. Miután a pandémia idején, 2021-ben 1497 charterjáratot indítottak, tavaly csupán 795-öt, miközben megugrott a romániaiak nyaralási kedve a legnépszerűbb törökországi, görögországi és egyiptomi desztinációk felé. Ami a cargo-szegmenst illeti, ebben a kategóriában a Tarom a gépek hiányában nem létezik, utoljára 2021-ben szállítottak egy humanitárius adományt Vietnámba.

Így nem véletlen, hogy a légitársaság a pénzügyminisztérium adatai szerint a 2022-es évet 274,6 millió lejes (kb. 55,3 millió euró) veszteséggel zárta, és az idei kilátások sem biztatóak. A vállalat költségvetése eleve veszteséggel számol - igaz, közel 30 százalékkal kevesebbel, mint tavaly.

A Tarom továbbra is keresi a megfelelő vezetőt a válságból való kivezetésre. Sorin Grindeanu közlekedési miniszter néhány nappal ezelőtt belengette, hogy várhatóan még ezen a héten leváltják a vezérigazgatót, ami meg is történt: Costin Iordache, korábbi pénzügyi igazgató 2023. január 4-től töltötte be ideiglenesen ezt a funkciót, őt október 16-tól a magánszférából érkező Bogdan Popescu váltja, aki korábban multinacionális cégek (Metro, Shell, Microsoft) élén dolgozott. A közlekedési miniszter úgy véli, nem feltétlenül repülési szakember kell a Tarom élére, hanem egy jó menedzser.